Støyforurensing- påvirker helsen din
16.000 europeere dør årlig av bråk. I følge WHO (Verdens Helseorganisasjon) var sammenhengen mellom støyforurensing og livstruende helseplager mye større enn først antatt. Spesielt hjerte- og karsykdommer. Hadde støyen vært fjernet, ville 16.000 europeere nådd sin forventede levealder. Den suverent største støyfaktoren er veitrafikk, og tall fra EEA viser at minimum 1000 millioner europeiske mennesker bor i områder der de daglig sjeneres av bilstøy. Lyd fra flytrafikk, som er den nest største årsaken, vil sannsynligvis bli enda mer omfattende i fremtiden, da byene øker i omkrets og nærmer seg flyplassene i utkanten.
Som student tilbrakte jeg fire måneder i Barcelona i 2006. Nærmere bestemt noen gater fra det vanvittige veikrysset Plaza Catalunya. Jeg husker hvor dårlig jeg sov de første ukene her, med alt bråket og ståket, fra vei og naboer. Nå var jo kontrasten også ganske ekstrem, fra stillheten i Finnmark til millionbyen Barcelona. Merkelig nok, ble jeg som den kameleonen jeg er, også vant til disse omgivelsene. Nervesystemet mitt derimot, fortsatte å håndtere støyen, som en potensiell fare for organismen.
Nattestøy fører til at blodtrykk, kortisol og puls øker, uten at man nødvendigvis våkner av det. Ikke så ulogisk egentlig, med tanke på at lyd på nattetid signaliserte sannsynlig fare for steinaldermennesket. Fordøyelsesbesvær, søvnmangel, stress, uro, muskelspenninger, nedsatt hørsel og redusert kognitiv funksjon er andre helseplager som kan oppstå grunnet støy. Dårlig søvnkvalitet alene, kan i teorien lede til alle disse symptomene, og jo lengre situasjonen vedvarer, desto verre blir det. I kjølvannet kan også fedme oppstå på toppen av det hele!
Men når er støy skadelig?
Arbeidstilsynet definerer skadelig støy som alt over 80 desibel. Det handler ikke bare om lydnivå, men om eksponering over lengre tid. Impulslyd over 130 desibel regnes som akutt skadelig, og kan føre til vedvarende tinnitus eller hørselstap. Støy på arbeidsplassen er faktisk den vanligste årsaken til yrkesskader i Europa!
Nesten 2,1 millioner nordmenn har kontinuerlig 55 dB støy utenfor husveggen sin til alle døgnets tider. Videre rapporterer 200.000 av disse at søvnkvaliteten er betydelig redusert som følger av nettopp dette. For 10-15 år siden hadde man nesten ingen forskning på støy og helseplager, mens nå ruller det jevnlig inn data på hva bråk kan gjøre med kropp og sinn.
Folk søker seg i disse dager til stillheten fordi det anses som et begrenset gode, men stillhet og ro bør være regelen og ikke unntaket. Åpent kontorlandskap, læring av nye språk når man sover, for høy lyd under arrangementer, basebarnehager med store fellesrom, har alle vist seg å ha negative konsekvenser. Min bekymring går spesielt til barn og unge under utvikling, samt dyreriket som får mindre og mindre areal, ettersom mennesket forsetter å formere seg.
Så hva med å slå av radioen når du kjører bil? La TV være avslått under måltider og sette mobilen på lydløs? Gå i skogen, uten musikk på ørene?
Kanskje bør vi fortsette å kjempe for stillheten i helgene? Forby gressklipping på søndager, og la motorsagen hvile?
Mye tyder på at nervesystemet ville bli deg takknemlig!
Kilder:
https://www.miljostatus.no/Tema/Stoy/
https://www.aftenposten.no/amagasinet/i/BJaWQ9/Brak-er-farligere-enn-forskerne-har-trodd--Bade-hjerteinfarkt-og-slag-kan-relateres-til-stoy
http://www.stoyforeningen.no/
https://www.barnehage.no/artikler/store-forskjeller-mellom-avdelings-og-basebarnehager/426495
S