top of page

Overvekting og underernært

Stadig flere ser tallene bevege seg oppover på BMI indeksen. Faktisk såpass mange at staten Norge vurderer å skyve litt på normalen, slik at referanseområdet for overvekt blir utvidet. Noe som i praksis vil si at hvis du var overvektig i fjor, er det ikke sikkert du kommer til å være det neste år, til tross for at vekten viser akkurat det samme. Snakk om effektiv og enkel løsning på problemet...!

Personlig er jeg rystet til grunnvollene over at en slik alarmerende situasjon, blir bagatellisert av helsevesenet. Hva bli det neste? At diabetes type 2 hvor en av symptomene er høyt blodsukker og nedsatt insulinsensitivitet blir normalt? At høyt blodtrykk blir regelen, ikke unntaket? Selv om noe har blitt vanlig i befolkningen, er det ikke nødvendigvis ideelt.

I tillegg snakker vi fortsatt om kalorier inn, kalorier ut, som om ingen andre faktorer påvirker vekten vår. EAT Lancet kom nylig ut med sin løsning på hvordan vi skal brødfø 10 milliarder mennesker i fremtiden. Til tross for at forskerne har klokketro på at konklusjonen deres er realistisk og bærekraftig, viser andre kilder at vi umulig klarer å dekke de nødvendige næringsstoffene et menneske har behov for. I form av kcal klarer vi oss, takket være mais, soya, ris og hvete, men dette er jo mer eller mindre tomme kalorier, med svært lavt næringsinnhold! Proteininntaket vil også gå ned, da kjøtt må ut av kosten, og det overhodet ikke tatt med at biotilgjengeligheten for opptak av protein er lavere fra planter, enn fra dyr.

Jeg kan være helt enig i at de fleste med hell, kan ha godt av å kutte ned på prosesserte, antibiotikabugnende kjøttvarer, men på den annen side er det urealistisk at vi i Norge skal klare å dyrke frem spiselige vekster på hver ledige planteflekk hvor det nå beiter dyr. For det er klimaet for tøft, men kanskje løsningen på problemet ligger i nettopp global oppvarming?;)

Hva med å tenke lokalt? Spise elg, reinsdyr, hjort, sau og rådyr? Spise planter som faktisk lar seg formere i et av verdens nordligste land? Kosten vil selvsagt se annerledes ut i Brasil, hvor soyabønner er enkelt å dyrke frem. Men å fly inn soyabønner til Norge? I en svært miljøpresset verden må vi slutte å tenke lik diett for alle, for det vil rett og slett være umulig, og heller ikke særlig smart spør du meg? Og skal Masaiiene i Kenya plutselig tillegges kjøtt-skatt? Når de har klart å drive bærekraftig kvegdrift i all tid?

Å tenke kcal inn, kalori ut er utdatert. Det så man allerede under andre verdenskrig, da arbeidere i Warsaw ghettoen levde på ca.700 kcal om dagen, under hardt arbeid, uten å dø. Hvis teorien om kcal inn, kcal ut hadde vært riktig, ville disse stakkars polakkene ha gått ned mye mer enn det halve kiloet i uka. Dette fenomenet kalles metabolsk tilpasning ("metabolic adaption/adaptive thermogenesis"). Et uhyre smart trekk fra naturens side, for å sikre overlevelse. Kroppen skrur ned energiomsetningen, slik at regnestykket blir slik: for å gå ned 10%, må du spise 30% mindre. Ikke rart folk mislykkes med slankingen!

Vi er blitt en nasjon med overvektige, underernærte mennesker. Den maten vi spiser inneholder betydelig mindre mengder næringsstoffer, enn for bare femti år siden. Jordsmonnet vårt er utarmet, noe som selvsagt vises på plantene som har blitt dyrket der. Jennivå i hvete og c-vitamin nivå i appelsiner har sunket med hele 50% siden min mormor levde! I følge Life helsekost sine viktige og forhatte kampanjer, har også omega 3 nivået i fisk sunket med 50% på ti år, noe som Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening klaget inn til Næringslivets konkurranseutvalg fordi det ga den norske laksen dårlig omdømme.

Faktum er at vi må ta innover oss at vi kanskje ikke klarer å dekke næringsbehovet nå som næringsinnholdet i maten vår har sunket dramatisk. Iallefall ikke på en diett bestående av prosessert og død mat, med plenty av kjemiske tilsetningstoffer, herdet fett, salt og sukker. Vi trenger ordentlige byggesteiner fra fett, karbohydrater og proteiner som også inneholder vitaminer, mineraler og aminosyrer. Lavt innhold av næringsstoffer er allerede et problem i dag, hva da med tyve år frem i tid?

https://eatforum.org/eat-lancet-commission/

http://www.zoeharcombe.com/2019/01/the-eat-lancet-diet-is-nutritionally-deficient/

https://www.vox.com/2016/5/18/11685254/metabolism-definition-booster-weight-loss

http://konkurranseutvalget.no/getfile.php/13501-1308126755/Filer/DM-%23352694-v1-NKU_-_Hefte_51_pdf.pdf

https://forskning.no/overvekt-partner-hormoner/fedme-er-en-kronisk-sykdom/282985?fbclid=IwAR2TTtxoSq9-oyroNNGBYc2QYuO030jERmAGt2fzsUqRpwKuoCMTrhaRrSA

bottom of page