Humor og helse går hånd i hånd
"En god latter forlenger livet", et velbrukt utsagn som faktisk viser seg å stemme. Så langt tilbake som middelalderen fantes det leger som anbefalte latterbehandling for pasientene sine. De hadde ingen forskning som kunne bevise dette, men erfaring som viste at pasienter kviknet raskere til etter sykdom hvis de var ved godt humør. Og vi trenger kanskje latteren mer enn noen gang, tatt i betraktning at franskmenn i 1930 lo 19 minutter hver dag, mot ynkelige ett minutt i dag?
I dag vet man at latter øker smerteterskelen, bedrer blodomløpet og reduserer negativt stress. Du har kanskje fått med deg kreftforeningens støtte til "sykehusklovner"? De fargerike klovnene frekventerer barneavdelingene på norske sykehus. Dette prosjektet startet i NY i 1986 og i motsetning til vanlige klovner, er disse varme, myke og medfølende. De har kanskje et stetoskop fylt med vann, eller en stor rød nese som barna kan låne. Disse klovnene er ment som en slags avledning fra sykdom og smerter, og skal være med på å styrke livsviljen og lette byrdene både hos pasient og pårørende. Klovnene fungerer på mange måter som bindeleddet mellom barna og sykehuspersonalet. På sykehuset i Gøteborg, er det minst to klovner som arbeider heltid, og flere barn forteller at de gleder seg til å komme tilbake til sykehuset for å hilse på!
Men, hva er det egentlig som skjer når vi ler? En god latter setter igang mange reaksjoner i kroppen. Den påvirker pusten, pulsen, blodsirkulasjonen, blodtrykket, immunsystemet, musklene, kroppsholdning og svettekjertlene. I tillegg kan tenkeevnen og kreativiteten øke! Når vi rister av latter får også våre indre organer seg en god massasje. Etter en skikkelig latterkule synker faktisk pulsen til under normalt nivå, og musklene er helt avspent.
Kroppen vår er en artig maskin, og den kan også lures til å tro at du er glad. Ved å putte en blyant på tvers i munnen, dras munnvikene dine opp, og forskere viser at det aktiverer et bestemt senter i hjernen som har med positiv sinnstemning å gjøre. Musklene i ansiktet forteller rett og slett hjernen din at du er glad!
Mange profesjonelle talere bruker humor som et triks før de skal snakke foran en stor forsamling. Å se for seg alle i salen uten klær er en strategi for å dempe nervøsiteten. Humor er en strålende metode for å dempe stress, og har du skikkelig "driti på draget", er det ingenting som er så avvæpnende som selvironi og å le av sin egen dumhet. Hvis du er først ute til å vitse om dine egne tabber, er det ikke like morsomt om noen andre gjør det. Det finnes i mine øyne en ting som kjennetegner alle kjedelige mennesker: de tar seg selv altfor alvorlig.
Så hvordan kan vi øke mengden latter og smil i løpet av en dag? Se rundt deg, vær våken og åpen for det som skjer, og prøv en annen strategi hvis du tenderer mot å møte verden med sinne og sorg. Fortell en god vits til kollegaene dine, om tabben på butikken, oppsøke artige opplevelser; teater, kino, standup, eller hva med en herlig humoristisk serie på Netflix? Ha et artig sitat eller bilde på skjermspareren din, omgi deg med farger og friske blomster eller planter. Ta opp igjen en elsket hobby, og omgi deg mer med mennesker som sprer glede!
I en undersøkelse blant femten hundreåringer i Skåne, var engasjement og et positivt livssyn det som oftest ble trukket frem for å lykkes i å leve lenge. Mennesket generelt er aller mest lykkelige når de spiser, holder på med fritidsaktiviteter, og når de er sammen med andre mennesker (samtale,sex osv.) Så nå har du kanskje en liten pekepinn på hvor du kan begynne? Videre følger en liten smørbrødliste over hvordan du kan gi livet mer latter og glede:
# Skriv ned 25 ting som du syns er morsomt å gjøre
# Lytt til favorittmusikken din hver dag
# Oppsøke glade mennesker, unngå dem som gjør deg nedstemt
#Skaff deg vakre ting, gjerne noe du kan holde i
# Tilby deg å hjelpe andre. Barnevakt, dyrepass, handling, middag, vanning av blomster etc.
# Les eller lytt til en morsom bok
# Ha blokk og penn på nattbordet og skriv ned fem ting å være glad for hver eneste kveld
# Latteryoga?
"Lykken kommer til den som ler"
- Japansk ordtak
Kilder:
Den gode latteren- En bok om humor og helse (2000) Görel Kristina Näslund
https://forskning.no/forebyggende-helse-menneskekroppen/bedre-helse-med-latter/1041563