top of page

Placebo effekten- hvordan tanker påvirker kroppen

Placebo har et ufortjent dårlig rykte. Mange er av den oppfatning at skolemedisin er vitenskap, mens placebo kun fungerer hvis sykdommen i utgangpunktet er innbilt, eller psykisk. Dette stemmer ikke med virkeligheten, og er noe som henger ved oss fra eldre tider da man manglet bevis for hvordan placebo fungerer. Man har heller ikke lykkes i å finne en ensartet gruppe mennesker (feks. med psykiske lidelser), som er mer mottagelige for placebo, enn hos andre.

Studie etter studie viser at det skjer målbare fysiske endringer i kroppen vår etter inntak av narremedisin. På 1970-tallet kunne man endelig slå fast at kroppens produksjon av endorfiner (morfin) økte ved inntak av placebo. Pasienter med alvorlig grad av Parkinsons får reduserte spasmer, og folk med migrene opplever å bli kvitt hodepine. Årsaken kan ikke tilskrives kjemiske virkestoffer fra "medikamentet", det er ene og alene troen og forventningen om bedring som virker. På den annen side, hvis legen omtaler medikamentet på en negativ måte, inntreffer ofte "nocebo"; ingen effekt. Tankene våre har dermed en helt klar innvirkning på kroppens og cellenes kjemi. I et forsøk gjort på smertepasienter viste undersøkelsen at når pasienten ikke visste hvilket medikament han ble gitt, så måtte dosen opp i 12mg morfin for å få effekt. Hvis han derimot visste at det var morfin, kunne sykepleieren gi en langt lavere dose med samme effekt!

Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder virkning av placebo. Forventninger, kultur, gener, grad av lidelse (jo mer lidelse- desto høyere effekt), miljø og ikke minst hvor stresset du er ved inntak. Menn rapporterer om lavere smerter når en kvinne undersøker, i kontrast til når en gammel mann utfører samme prosedyre. Årsakene kan man jo spekulere i;) En rekke studier bekrefter også at en behandling, hvor legen er varm og empatisk, samtidig som han skriver ut smertestillende medikamenter som doktoren sier vil lindre smertene, fungerer langt bedre enn når medikamentet gis alene uten legens positive innvirkning. Det ser ut til at de fleste tilfeller av effekt ved placebo, involverer økt mengde av dopamin og endorfiner. Egenproduksjonen av endorfiner tilsvarer ca 8 mg morfin, og det er nok til å få de fleste til å føle seg bedre. I tillegg har undersøkelser vist at hvis man ga forsøkspersonene medikamentet "Nalaxone", en opiod reseptor blokkerer, uten at de visste det, så opphørte placebo effekten!

Det er dermed udiskutabelt at kropp og sinn henger sammen. Tanker har evnen til å påvirke oss fysiologisk, på flere og mer komplekse måter enn når det gjelder hormoner. Med tanke på at nettopp tanker er det som dominerer hverdagen til det moderne mennesket, er det mye potensial å hente her. De fleste mennesker er lite bevisste sine tanker, og de fleste av dem spilles av om og om igjen, på ren automatikk. Det fleste er gamle unyttige spor, og spesielt negative som "dette klarer jeg aldri", "ingen vits i å prøve" og "jeg er ikke like flink som de andre". Disse tankene er både destruktive og energitappende. Har du noen gang prøvd å kjenne etter hva som skjer fysisk i kroppen når du tenker på noe ubehagelig? Edderkopper eller slanger? Ekskjæresten, eller Donald Trump? Stresshormoner utløses, pusten endres, hjerterytmen øker og blodtrykket stiger. Kroppen skiller nemlig ikke på reelle hendelser, og tenkte scenarioer. Et artig eksperiment gikk ut på at 30 testpersoner ble delt i to grupper. Den ene gruppen skulle løfte lillefingeren opp og ned femten ganger, fem ganger i uka, i 12 uker. Den andre gruppen skulle visualisere øvelsen, uten å gjøre den fysisk. Etter perioden testet forskerne de to gruppene, og som ventet hadde muskelstyrken økt med 53% i gruppen som fysisk løftet fingeren. Det artige var at muskelstyrken i den andre gruppen også hadde økt, men med 35%!

Endringer i kroppen inntreffer også når du fremkaller positive minner, bilder av dine elskede barn eller kjæledyret ditt. Ditt autonome nervesystem stabiliseres og parasympatikus dominerer. Hvordan vi tenker, og hva vi tenker på har stor innvirkning på den fysiske kroppen vår. Et klart bevis på dette er munkene i Tibet, som ved hjelp av en puste og meditasjonsteknikk kan øke kroppstemperaturen til 38,3 grader. Det er påvist at meditasjon setter mennesket i kroppslig hvile, oksygenforbruket reduseres med 8%, stoffskiftet nedreguleres og mengden av hormonene melatonin (søvn) og serotonin (lykke) øker, mens kortisol (stress) minker.

Likevel kan ikke kroppen lures ved å tvinge hjernen til å tenke positivt, såkalt bruk av positive affirmasjoner, hvis du som barn har fått høre at du er verdiløs og sykelig. Da vil nemlig kroppen oppfatte det som løgn, noe den håndterer dårlig. Her gjelder det å lirke og lure litt, begynne med fraser du faktisk tror på, for deretter utvide repertoaret. En seriøs psykologisk studie viste nemlig at hvis mennesker som hadde grunnleggende dårlig selvbilde skulle si til ting som "jeg er en elskelig person", så førte dette til dårligere humør.

Så hvordan kan du begynne å nyttiggjøre deg av tankenes kraft? Visualisering- tenking i form av bilder er et bra sted å begynne. Det er viktig at bildene er dine egne, noe du er trygg på. At de er så sterke og klare at de fremkaller de gode følelsene som ro, kjærlighet, glede vilje og energi. Dette vil faktisk gi målbare endringer i de hvite blodcellene (leukocyttene-immunsystemet). Den berømte franske psykologen og farmasøyten Emile Couè er en pioner innen hypnose, og var den første som virkelig lykkes i å vise kraften i våre tanker. Helbredelsene er godt dokumentert. Han påsto selv at han ikke kurerte noen- folk bare lærte å kurere seg selv. På youtube finnes enorme mengder av visualiseringsvideoer, veiledet av anerkjente lærere. Prøv å finne noen som dreier seg om helse- det å se for deg selv frisk, kan være et steg på veien til å faktisk bli det!

Kilder:

https://www.huffpost.com/entry/why-positive-affirmations-dont-work_b_8808976?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAACe1lIfRCivrnBn1icjHH3AS8rABe4K74OOExp1F8ZsOLn5eqTcXuaEhZMnLBjc5wT61vUgHyP1BI3PDY7tHggFNNAy1Lx53y5lo4Cx6__BSV9DYxXhobhjSBHFd5JlGilBVKZ1WOq75zgZ8xMmRh8ZOJGrS6B15XHI9C690ZGXl

Kroppens skjulte intelligens (2017) Else Egeland

Kilder:

https://forskning.no/alternativ-behandling/mediterer-seg-varme/640162

bottom of page