Det startet med magen...?!
"All sykdom begynner i tarmen" sa legekunstens far, Hippokrates, allerede flere hundre år før Kristus. Til tross for at autoimmune sykdommer angriper ulike deler av kroppen, ser det ut til at sykdommen for veldig mange starter nettopp i mage/tarm. Jeg husker at jeg som liten gjemte en teskje under fryseboksen, så satt jeg meg på do og spiste is rett fra boksen når de voksne ikke så meg. Ikke lenge etter jeg hadde svelget unna den deilige fløyelsmyke pistasjisen med sjokoladebiter, begynte det å skje ting i magen. Bra jeg allerede satt på do, for jeg vet ikke om jeg hadde rukket inn på avlukket, før isen hadde trigget en heftig eksplosjon. Bare det at det kunne ta 10 minutter fra jeg begynte å spise is, til magen signaliserte "tøm deg tarm", burde vært en klar varsellampe. Normalt bruker vi i Norge 16-30 timer på fordøyelsesprosessen. Ikke overraskende ble jeg diagnostisert med IBS (Irritabel-tarm-syndrom), noen år senere, uten at jeg endret på kostholdet av den grunn. Jeg var liksom vant til at det var kamp om skålen på lugaren, når jeg, mamma, mormor og min kusine var på et av våre mange Englandscruise. Og dessuten var jo det så vanvittig mye deilig mat å velge mellom, og jeg kunne spise alt jeg ville uten å legge på meg...! Så når mine venner kommenterte at det luktet taco etter jeg hadde vært på toalettet, heiste jeg bare bekymringsfritt på skuldrene, glad for at det iallefall ikke luktet bæsj.
Dette med "lekk" tarm, var ikke et tema før jeg var godt voksen. Fra vi åpner munnen, og til maten kommer ut i andre enden, forgår det mange kompliserte og interessante ting. Når vi ser og lukter pizzaen, skilles det ut fordøyelsesenzymer via kjertler inni munnhulen, som hjelper oss å bryte ned maten. Vi tygger og svelger, og pizzaen havner i magesekken. Her er PHen svært lav/sur, mellom 1.5 og 3, noe tilsvarende batterisyre! I perspektiv av menneskets historie, skal vi ikke langt tilbake før varmebehandling og kjøleskapet entret den vanlige husholdningen. Vi var da helt avhengig av at magesyren tok livet av farlige bakterier, virus og parasitter. I tillegg til dette, er lav PH nødvendig for å aktivere enzymer som bryter ned proteiner fra mat, slik at det blir omdannet til aminosyrer. Mange nordmenn sliter med sure oppstøt, på fagspråket gastroøsofageal reflukssyndrum (GERD). I disse tilfeller blir det ofte skrevet ut protonpumpehemmere, den mest kjente henter Nexium, fordi det antas at problemet er for mye magesyre. I 2012 ble det kun i Norge solgt Nexium for 146 millioner kroner (LMI/Farmastat). PH i magen endres ved hjelp av dette medikamentet til å være nærmere bordeddik på ca 5. Paradoksalt nok, ser det kanskje ut til i mange tilfeller å være motsatt. De som oppsøker legen med sure oppstøt, eller halsbrann har ofte for lite magesyre, ikke for mye. Både stress og høy andel av enkle karbohydrater er faktorer som hindrer produksjon av magesyre, i tillegg til det å drikke store mengder væske mens du spiser! (Kanskje husker du nå at bestemor påpekte dette?) Symptomer på mye og lite magesyre er ganske like; oppblåsthet, gassdannelse, diarè, dårlig ånde, belegg på tungen og ufordøyd mat i avføringen er noen av likhetstrekkene. Virker dette kjent? Følg med på kronisksyk.no, for et innblikk i hva som skjer videre i fordøyelsen!
Kilder:
https://vof.no/magesyre-mye-eller-lite/
Norden 16-