top of page

Mat til glede og besvær


Jeg elsker pizza! Bare synd jeg blir seende ut som en høygravid kvinne etterpå. En vanlig hjemmelaget pizza, har som regel en bunn laget av hvetemel. Kjernen av hvetekornet, som er malt til fint pulver. Fantastisk tilfredsstillende for smakssansen, og skikkelig snacks for de dårlige tarmbakteriene. De elsker nemlig enkle karbohydrater og stivelse. Bakteriene spiser seg store, sterke og mange, mens de vennlige naboene sultefores. De foretrekker nemlig fiber. Og det er dårlige tider for den hyggelige gjengen, siden nordmenn spiser i underkant av 15 gram fiber daglig, mot rundt 60 gram for bare noen tiår tilbake. Ser vi mot Afrika, spiser de nærmere 100 gram fiber per døgn, og tarmen har full fest hver eneste dag. Store mengder ferske, naturlige økologiske grønnsaker, bær, frukt, urter, bønner, samt korn, nøtter og frø med skall. Når det er de glade gutta som blir foret, gis det signaler til immunsystemet om at her er det god stemning, ingen grunn til panikk. Er det derimot bøllene som får seg en fest, bryter det ut kaos, og immunsystemet prøver desperat å stanse opprøret.

I tillegg til å mate de kriminelle naboene, inneholder hvete gluten (et protein) og lektiner. Lektiner er også proteiner, og er plantens naturlige beskyttelsesmekanisme for å unngå å bli ødelagt av mugg og parasitter, samt unngå å bli spist (kornet vil jo helst i jorden, spire og bli til en ny plante). Lektiner har evnen til å feste seg til slimhinnen hvor de i for store mengder kan forårsake betennelse, og dette som på folkemunne kalles "lekk tarm". Teorien ved lekk tarm er at slimhinnen i tarmkanalen blir irritert og skadet, slik at det oppstår unormalt store åpninger mellom tarmcellene. I disse åpningene kan molekyler fra mat og drikke, "lekke" gjennom tarmveggen, ut i blodet, og gi en immunreaksjon. Eksempler på molekyler som normalt sett hadde forblitt inni tarmen er gluten, bakterier, virus, ufullstendig fordøyede matproteiner, samt giftige slaggstoffer som ligger på innsiden av tarmveggen."Lekk tarm" er ingen vitenskapelig anerkjent diagnose, men det betyr likevel ikke at teorien er feil, da forskningen på tarmens mange funksjoner fortsatt går på barnetrinnet. Matintoleranse er et betent tema i dette landet, men det er de siste årene blitt mer aksept for at pasienten kan ha en intoleranse, uten at dette lar seg "bevise" ved hjelp av konvensjonelle hudprikktester eller blodprøver (her måles produksjonen av IgE-antistoffer, som gir en såkalt Type 1 allergi). Denne formen for allergi vil gi reaksjoner sekunder, eller minutter etter inntak i form av nysing, utslett, pustevansker og i alvorlige tilfeller anafylaktisk sjokk. Dette er prøvene du vil bli tilbudt via fastlegen din. Flere privatpraktiserende leger tilbyr også IgG-antistoff testing, også kjent som Type 3 allergi. Symptomene kan inntreffe timer, eller dager etter matvaren er inntatt. Angst, depresjon, IBS, hodepine / migrene, tretthet, høyt blodtrykk, eksem, astma, leddsmerter, kronisk bihulebetennelse, leddgikt, fedme og fibromyalgi er symptomer som menes å kunne knyttes til dette. Mange leger vil si at dette er bortkastede penger, fordi det ikke kan bevises at symptomene henger sammen med en intoleranse for èn, eller flere typer mat. Mitt råd er billig og lyder som følgende; hvis du mistenker at en eller flere matvarer skaper uønskede symptomer hos deg, kutt dem ut i minimum 21 dager! Se hva som skjer. Det er spesielt noen typer mat som kan gi immunologiske reaksjoner hos mennesker, men dette trenger ikke å gjelde deg. Likevel kan det være et bra sted å begynne, spesielt hvis du er helt i villrede og ikke har noen mistanke om hvilken mat som kan være synderen. De vanligste matvarene som gir en immunreaksjon er gluten, hvete, melk, egg, soya, peanøtter, mais, fisk, skalldyr, sukker og kunstig søtning. Du trenger ikke å kutte ut alle på samme tid, begynn med èn eller to, en god start kan være gluten og melk som endel finner problematisk.

Personlig har jeg gått ganske hardt ut, fordi jeg i akuttfasen av min sykdomsperiode, fikk alvorlige symptomer av ekstremt mange matvarer. Utslett, pustevansker, hevelser og kognitiv svikt (klarte ikke å fullføre setninger, og noen ganger ikke engang forme ord). Jeg måtte ha både adrenalin, kortison og antihistaminer lett tilgjengelig. Jeg hadde en liten notatbok i veska, hvor jeg skrev ned alt jeg reagerte på . "Den lille allergiboka".Etter flere måneder med storforbruk av kortison, prøving og feiling av ulike typer mat, satt jeg igjen med en svært begrenset liste. Økologisk eple, mango, kokosnøtt, kylling, grønn salat, rødbeter, avocado, vann og kamillete. De eneste matvarene som ikke ga noen form for symptomer. Det var en heftig periode, jeg måtte passe på til enhver tid, i tillegg til at jeg var alvorlig syk. Etter å ha levd restriktivt en lang periode, begynte jeg å innføre èn og èn matvare. I dag spiser jeg mye mer variert, men holder meg unna korn, meieriprodukter, egg og kunstig søtning. Frø legger jeg alltid i bløt over natten, for å redusere lektinnivået (lurer frøene til å tro at de kan spire). Jeg har byttet ut hvetemelet, med glutenfritt mel og kan igjen kose meg med fredagspizzaen!

Kilder;

https://fedon.no/klinikk/

The plant paradox: The hidden dangers in "healthy" foods that cause disease and weight gain. Dr. Steven R. Gundry, 2017

bottom of page