Munnen- en oversett kobling til kronisk sykdom?
Jeg har brukt enorme summer på tannlegebesøk de siste årene, til tross for iherdig puss, tanntråd og skylling. Nå er jeg der hver annen måned, alltid med en ny mystisk komplikasjon. I skrivende stund sitter jeg faktisk med skikkelig tannpine, etter å ha trukket en jeksel på grunn av en vedvarende stygg infeksjon (den andre på tre år, og jeg er bare 34 år)! I begynnelsen tenkte jeg ikke over at det kunne være en sammenheng mellom min sviktende helse og tannstatus, men da tannlegen min ymtet frempå en mulig kobling, var lyset tent. Dette måtte undersøkes nærmere! Etter å ha tilegnet meg kunnskap, sitter jeg igjen, og er nok en gang oppgitt over at medisinen valgte å se munnen adskilt fra resten av kroppen. Som det ble gjort med psykologi og somatikk, en arv fra 1700-tallet, som fortsatt klorer seg fast. For munnen har jo selvsagt betydning for helsen? Jeg sier ikke at sykdommen nødvendigvis startet her (selv om noen fagpersoner mener dette), men at munnen bør få den oppmerksomheten den fortjener når man lever med en kronisk sykdom. Sykdommer som AIDS og diabetes viser seg ofte først i munnen, faktisk mener "Academy of General Dentistry" at mer enn 90% av systemiske sykdommer vil gi symptomer i munnen.
Vi har mer enn 500 sorter bakterier i munnen til enhver tid. Hvis du har et velfungerende immunsystem (som de med autoimmune sykdommer ikke akkurat innehar), vil bakterier fra munnen som kommer over i blodbanen ikke by på særlig store problemer. Immunsystemet vil ta seg av disse, og på denne måten motvirke en potensiell infeksjon. Men, er immunsystemet svekket pga. sykdom vil bacteremia kunne gi infeksjon i andre deler av kroppen som feks årehinnen i hjertet (endokarditt) (1). I tillegg er det nylig funnet bakterier som hører hjemme i munnen, i hjernen hos Alzheimers pasienter (2). Forskerne tror at tannkjøttbetennelse (periodontitt) kan være en medvirkende årsak til utviklingen av denne fryktelige sykdommen. En annen studie av eldre, kunne vise til hvor viktig bruk av tanntråd egentlig er. Dødeligheten sank med 30% hvis vedkommende brukte tanntråd hver dag (3)! Gjett om jeg bruker tanntråd! Hvis jeg ikke gjør det, våkner jeg nemlig opp med inflammasjon i munnen, så "velfungerende" er mitt immunapparat...
En klinikk i Sveits,Paracelcus, som behandler vanskelige kroniske lidelser, kan vise til statistikk hvor problemer i munnen gjelder for 70% av pasientene. Oppholdet starter med en grundig gjennomgang av munnen, med 3D-bilder, og etter dette er kartlagt, så sendes du videre til medisinsk lege. Her begynner altså kartleggingen i munnen, en spennende vri på tradisjonell skolemedisinsk fremgangsmåte.
Så, opplever du problemer i munnen din? Har du rotfyllinger? Amalgam? Tannkjøttbetennelse? Visdomsjeksler? Få det undersøkt, puss tenner og bruk tanntråd, det kan ha stor betydning for helsen din!
(1) https://www.colgateprofessional.com/education/patient-education/topics/systemic/why-a-healthy-mouth-is-good-for-your-body
(2) https://forskning.no/tenner-alzheimer/2015/11/eldre-kan-ha-tygget-seg-til-alzheimer
(3) https://www.hindawi.com/journals/jar/2011/156061/