Pusten- viktigere enn du tror
Det var ikke før jeg utdannet meg som PUST-yoga instruktør at jeg virkelig forstod hvor mye pust hadde å si for helsen. Som sykepleier var jeg jo selvsagt trent i det å telle, observere og måle oksygennivå i blod hos syke, men ellers var min oppfatning at "alle puster jo, er det enda en greie jeg nå må bry meg om"? Sannheten er at friske mennesker lager hele 93% av energien i kroppen ved hjelp av oksygen (1). Her i Vesten har vi dessverre og merkelig nok, lagt altfor lite vekt på viktigheten av riktig pusteteknikk. Vi tar liksom for gitt at alle puster, og at dette ikke er noe som vedlikeholdes eller videreutvikle. I Østen derimot har de et velkjent ordtak som sier; "vis meg hvordan du puster og jeg skal fortelle deg hvordan du lever".
Pusten vår er den eneste kroppsfunksjonen som både går automatisk og som kan styres med viljen. Den går helt av seg selv når vi ser på TV, lager mat, sitter på do osv. Men du kan også holde pusten, trekke den dypt, eller bruke lang tid på utpust, bare ved at du bestemmer deg for å gjøre det. Friske spedbarn puster sånn som vi er ment til å puste. De er ikke opptatt av å holde inn magen, eller skyve brystpartiet frem for å briske seg med en veltrent kasse, eller velfylte bryst. I Vesten er dette blitt et salgs skjønnhetsideal, noe som selvsagt er lite gunstig for pusten. Vi har blitt en nasjon med overfladiske brystpustere! Og ikke nok med det. Når livet er blitt så travelt, travelt, travelt, med jobb, barn, fritidsaktiviteter, trening, skjønnhetsrutiner og venninnetreff, så begynner vi ofte å hyperventilere. Og nå tenker du kanskje, at nei, det gjelder definitivt ikke meg, for jeg har aldri trengt å puste i en brun papirpose, og jeg er ikke en "sånn" som mister kontrollen over pusten min. Men faktisk, så defineres alt over femten inn og utpust per minutt som hyperventilering...
Jeg trodde overhodet ikke at pustetrening kom til å utgjøre noe forskjell for min helse, men der tok jeg grundig feil! I frykt for å høres ut som jeg nylig har blitt frelst, så er trening av pust, særdeles hurtigvirkende, og kanskje et av de mest effektive tiltakene jeg noen gang har prøvd. Hver eneste dag gjør jeg en såkalt "Pranayama" øvelse, hvor jeg puster i takt med musikk, slik at utpust varer dobbelt så lenge som innpusten. Link til hvordan gratisappen fungerer finner du her
Det som er så genialt er at du selv kan legge inn hvor mange inn- og utpust du skal ha i minuttet. I følge McConell, fører 6-10 rolige inn- og utpust per minutt i 10 min per dag, til nedsatt blodtrykk og puls (2), så det kan være lurt å starte rundt der. Med tiden kan du redusere antall pust, husk bare at dette er en form for trening, som må utvikles over tid (3).
De dyrene som puster langsomst, er faktisk de dyrene som lever lengst. Elefant og skilpadde (4 pr min), Hund (15-30 per min), og du har kanskje hatt en hamster som pike? De lever kun i ca to år, og puster særdeles raskt. Yogier kan med tiden trene seg opp til å puste kun èn eneste gang i minuttet! Og hjerteslagene er så svake, at det kreves en kyndig for å finne pulsen. Dette ble historisk omtalt som å være "skinndød", og det spekuleres i om selveste Jesus kan ha vært India og lært seg dette!
Nordmenn puster i snitt 12-16 ganger per min. Og som du nå vet, defineres alt over femten som hyperventilering. (I følge sykepleieteori kan tilstanden sees som alvorlig hvis pasienten puster under 9 og over 20 per min, så her spriker Østen og Vesten litt). (I tillegg til å bevege oss i grenseland ift. antall pust, så har vi også en tendens til å puste inn alt for mye luft ved innånding. Vi puster for raskt og for mye. På 1930-tallet viste målinger i Russland et snitt på 4,5-5 liter luft per min. I dag mellom 11 og 12 liter! Dr. Buteyko kom frem til at 6 liter var det ideelle. Kort oppsummert blir altså dagens lærdom; pust langsommere og mindre (4). Lukk munnen, pust med nesen og begynn i dag:)
(1) Pust for livet- det viktigste helsegrepet du kan ta (2009) Marianne Magelssen
(2) www.breathestrong.com/book
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24380741
(4) Pusten- Hvordan puste deg trygg, sunn og avslappet (2014) Nina Hanssen, Anette Aarsland