Smerter- Norge topper statistikken
Èn million nordmenn plages til enhver tid av langvarige smerter, og dette er hovedårsaken til langtidsfravær og uførhet blant den voksne befolkningen i Norge. Man skiller ofte mellom akutte og kroniske smerter. Akutte smerter oppstår feks. ved at du slår hammeren i tommelen, og kroniske smerter har en varighet på seks måneder eller mer. Smertene kan ha ulikt opphav. Nosiseptiv smerte- er pga. vevsskade og leddskade. Nevropatisk smerte- er skade på nervesystemet. Idiopatisk smerte- er smerte av ukjent årsak. Smerte oppleves egentlig ganske likt, som en brennende og stikkende følelse, men med noen ulikheter. Oftest oppstår smertene i muskler og skjelett, og like ofte finner man ikke noe konkret årsak til hvorfor. Dette kan være svært frustrerende, fordi det da heller ikke finnes en åpenbar behandling (1).
Mange kronisk syke har smerter til felles uansett diagnose. Faktisk ligger Norge helt på topp i Europa, sammen med Polen og Italia, når det gjelder smerteforekomst blant befolkningen (2). Et interessant funn var at det var betydelig høyere andel av smerte rapportert i nord-Italia, sammenlignet med sør. Mange rapporterer også om at smerter forverres i kulden, og bedres ved varme, uten at man helt vet hvorfor. Når legene ikke finner en konkret årsak til smerter, blir det ofte stemplet som "psykisk". Dette øker gjerne fortvilelsen, fordi skylden på mange måter legges over på pasienten. Jeg kan ikke påpeke nok ganger, at alt henger sammen med alt. Har man smerter i ledd, får man ofte smerter i muskler, som igjen vil gi søvnvansker, som så vil føre til slitenhet og økte smerter. Fysisk påvirker psykisk, og psykisk påvirker det fysiske. Fibromyalgi (kroniske muskelsmerter) er et prakteksempel på en diagnose som er svært omdiskutert ift. om årsaken er fysisk eller psykisk. Disse pasientene sliter ofte med å bli tatt alvorlig, i og med at den ikke kan "bevises".
Opplevelsen av smerte begynner svært tidlig i livet. Barn kjenner smerte lenge før de begynner å reflektere, og nyere forskning har vist at smerte setter spor i hjernen. Nervesystemet vårt "husker" med andre ord smerte. Dette trodde man ikke tidligere, og barn fikk gjerne lite eller ingen smertelindring. Den medisinske teorien var at nervesystemet var umodent og lite utviklet, slik at de ikke kunne kjenne smerte på samme måte som voksne (2).
Den kjente filosofen Nietzsce er opphavsmannen bak det berømte sitatet: "What does not kill me, makes me stronger". I en kultur, der vikingene er endel av vår historie, har nok dette stått sterkt hos mange. Sannheten er at når det gjelder smerte, så er det stikk motsatt! Ubehandlet smerte gjør oss faktisk mer sårbare, det øker intensiteten av smertene og de kan bli kroniske (2). I tillegg vet man også at "neurons that fire togheter, wire togheter", noe som forenklet fortalt kan indikere at høy aktivitet i deler av nervesystemet, gir økt sensitivitet. Lett å slå på, vanskelig å slå av.
Kvinner er rammet av kroniske smerter i langt høyere grad enn menn. Interessant nok, oppstår ikke denne forskjellen før etter puberteten, noe som gir en indikasjon på at kjønnshormoner kan ha noe med saken å gjøre (1). Dette gjelder også, som jeg har nevnt tidligere, autoimmune sykdommer.
Så- hva kan du gjøre for å bedre din situasjon? Først og fremst, hvis du ikke allerede har gjort det, beskriv symptomene dine til fastlegen. Prøv å unngå å bruke ordet "føler", vær konkret, og skriv gjerne en liste i forkant. Vit at fysisk aktivitet i mange tilfeller kan forebygge forverring, men at trening i en akuttfase også kan gjøre vondt verre (2). Hvis du har råd, prøv ulike behandlingstilbud. Jeg har feks. suveren effekt av yoga, mens andre sverger til helt andre ting. Jeg er stor tilhenger av å kombinere det beste fra Østen, med det beste fra Vesten. Når du nå vet at ubehandlede smerter kan gjøre vondt verre, så er det kanskje ikke så dumt å unne seg litt smertestillende når det røyner på? Vær obs på at langvarige smerteplager også øker risikoen for depresjon, og husk at hvis dette skulle inntreffe, så er det ikke dermed et "bevis" på at årsaken til smertene er psykisk! Smerte kan også utvikles eller forverres ved emosjonelt stress (2), prøv å rydde opp og om mulig unngå situasjoner som trigger dette. I flere av mine innlegg påpeker jeg også at mat som kroppen din ikke helt anser som sin venn, kan gi plager andre steder enn bare i mage/tarm. Med andre ord er det ikke helt utenkelig at noen former for smerter, kan bedres ved å endre kostholdet. Du kjenner deg selv best, prøv deg litt frem, og stol på det du opplever. Det som er rett for naboen sin rygg, er ikke nødvendigvis det beste for din.
(1) http://kroniskesmerter.no/om_smerter/kronisk_smerte/
(2) https://psykologisk.no/2014/07/gjor-det-vondt/
40A5887E-553C-464D-A3BEE8C808D0EECC-6AB6134A-CE40-4D78-B382202854A93AA6