HRV-trening- ikke bare for toppidrettsutøvere
Ganske nylig har toppidretts-skoler tatt i bruk denne teknikken, fordi man nå endelig har innsett at restitusjon er minst like viktig som trening. Flere kjente og kjære norske idrettsutøvere har i ung alder dødd plutselig av hjertestans, svømmeren Alexander Dale Oen ble bare 26 år. Man skulle tro at en som trente to ganger om dagen, seks til syv ganger i uken hadde en jernhelse. "Jeg trener aldri mindre enn seks timer om dagen", uttalte han i et intervju i 2011 (1). Men hva om kroppen ikke får tilstrekkelig med hvile? Hva om systemer går på høygir, men du er så trent og vant til smerte at du ikke lenger kjenner kroppens signaler?
Hjertet vår er et fantastisk organ. Denne muskelen som ligger midt i brystet, med spissen pekende mot venstre. På størrelsen med en knyttneve, og med evnen til å selv produsere strøm. Det innehar rollen som stjerne, når det gjelder å transportere blod rundt i kroppen, slik at celler og vev kan motta oksygen og næringsstoffer. Hos kvinner slår hjertet i snitt mellom 60-70 ganger per minutt. Litt færre ganger hos menn. Øker du intensiteten og aktiviteten, øker også pulsen, for å kunne imøtekomme kravet om økt oksygen til cellene. En makspuls på rundt 200 per min er ikke uvanlig.
Det som ikke er like allment kjent, er at hjertet vårt skal slå fortere ved innpust, enn ved utpust. Det er dette som kalles hjerterytmevariabel (HRV). Har du lite variasjon i hjerterytmen ved inn- og utpust, er dette et tegn på en kronisk forhøyet sympatikus ("gasspedal") respons. Da er vi tilbake igjen til det autonome nervesystemet, og hvordan det faktisk er mulig å måle og jevne ut en ubalanse ved hjelp av HRV. Og dette er gode nyheter, for man har lenge trodd at det autonome nervesystemet var utenfor rekkevidde. Pusten er en del av dette nervesystemet, en funksjon som går automatisk, men som også kan styres med viljen. Pusten er dermed en portal inn, og med en viss teknikk kan du igjen få parasympatikus ("bremsen") i aktivitet!
Man kan måle HRV, og en indikasjon på at man er restituert og nervesystemet i balanse, er nettopp at hjerteslagene varierer mellom inn-og utpust. I idrettsøyemed er nå det rette tidspunktet for å starte treningsøkten. Det finnes endel treningsklokker med denne funksjonen, riktignok litt dyrere enn dem uten. Sjekk ut test av ulike pulsklokker her. Selvsagt finnes det også apper som tilbyr måling av HRV, av litt ymse kvalitet. Den amerikanske bedriften HearthMath spesialiserer seg på bra og rimelig forbrukerutstyr når det gjelder måling og trening av HRV. De utdanner også egne instruktører som instruerer deg i pusteteknikker. Hvis du er interessert i å vite mer om dette, kan du kontakte min samboer Sven-Erlend, som er HearthMath instruktør. En gledelig nyhet for deg som ikke har mange tusen til overs etter alle regningene er betalt, er at du uten noen hjelpemidler kan øve på koherent pusting. Seks sekunder på innpust, og seks sekunder på utpust. Og husk at som med all annen trening, så krever også dette øvelse.
(1) https://www.seher.no/kjendis/trener-over-40-timer-i-uken/64618633
https://nhi.no/kroppen-var/organer/hjertet/?page=1
https://www.olympiatoppen.no/fagomraader/trening/utholdenhet/fagartikler/media3531.media