Kunsten å koke kraft
Å koke kraft er noe alle kan få til. Billig og næringsrikt er det også. Kraft fungerer som anti-rynkekrem, betennelsesdemper, styrker ledd og hjelper til å lindre tarmen. I vårt moderne vestlige samfunn har man de siste tyve årene kastet bein og skrog, og gått løs på indrefileten istedet. Tre millioner norske høner blir gasset og kastet årlig, når de ikke lenger evner å legge egg, fordi ingen vil kjøpe dem. Ernæringsmessig har dette vært et dårlig sjakktrekk, for i bein og knokler er det mengder med mineraler, aminosyrer, vitaminer, enzymer og "bra" fett. Buljongterning bidrar kanskje med smak og salt til suppen, men utover det har den null næringsmessig verdi.
Trenden ser nå endelig ut til å snu, til og med lokalbutikken i Svinndal har nylig begynt å selge kraftbein. Ja til å igjen innføre kyllingsuppe med ekte kraft når forkjølelsen setter inn! Og det er ikke bare kylling/høneskroget du kan koke kraft på. Bein og knokler av svin, okse, lam, geit, i tillegg til fiskebein og reker, men her varierer koketiden. Du får også ekstra pluss i boken for å være miljøvennlig og utnytte alt på dyret som er slaktet.
Vi kvinner bruker enorme summer årlig på skjønnhetsprodukter for å unngå å eldes. Vi skyr rynker som pesten, og blar gladelig opp tusenvis av kroner for dyre kremer, laserbehandlinger og injeksjoner for å utsette ethvert tegn på forfall. Men, skjønnhet kommer innenfra, og her kommer kollagenet inn i bildet. Kollagen har ansvar for å bygge opp hud, ledd, brusk, negler og hår. Det finnes forsvinnende lite av proteinet kollagen i muskelkjøtt, men store mengder i dyrets bein og brusk. Japanere er helt frelst og drikker litervis av kraft, den nye vindunderkuren mot rynker, som faktisk ser ut til å fungere!
Min favoritteffekt av kraft er selvfølgelig hvordan den påvirker immunsystemet. Aminosyren glysin har nemlig vist seg å fungere som et antiinflammatorisk signalmolekyl. Glysin kan også dempe effekten av cytokiner, som er molekyler som dannes under betennelse. Som om ikke det var nok for å overbevise deg, kan glysin hindre programmert celledød (apoptose), og dermed muligens påvirke autoimmune sykdommer. Kraft er også positivt for tamfloraen, og i tilegg til aminosyren og antioksidanten glysin, inneholder kraft også prolin, glutamin og glycin som styrker tamveggen (hjelper mot "lekk tarm").
Ikke rart hønsesuppe tradisjonelt ble servert syke og fødende kvinner, kraft har senere vist seg å være en styrkedrikk som få kosttilskudd kan måle seg med! Når den magiske kraften i tillegg til alt det andre viser seg å være slankende og hjelper mot søvnproblemer, håper jeg de mange verpeferdige hønene kan ende livet sitt i en gryte, og ikke som bindemiddel i betong fordi ingen andre vil ha dem.
Slik lager vi kraft her hjemme:
Legg bein og avskjær i en kjele, gjerne i en jerngryte. Fyll på med vann så det dekker alt. Ha i en liten skvett eddik, surt miljø gjør at mer mineraler og gelatin trekkes ut av beina. Kok opp, og la det syde en liten halvtime. Sett så gryten inn i stekeovnen på 90-95 grader, i alt fra tre timer til tre døgn. Jo lengre koketid, desto mer næring! Smaksett med salt.
https://www.ullevalkiropraktor.no/kjottkraft/
https://www.marenaasen.no/2017/10/16/kraft-den-beste-supermaten/
https://www.tu.no/artikler/slik-bidrar-honer-til-mer-klimavennelig-betong/375654