top of page

Hormonell harmoni, eller en skikkelig bitch?

Du kjenner deg kanskje igjen i historien om kvinnen, få dager før mensen, som rakner fullstendig over at poden nekter å ta på seg skoene? Og som etterpå avslutter seansen med tårer? Raseriet og sorgen som ikke har noen annen forklaring, enn hormonene som herjer. PMS. Den helvetes PMSen, som ikke bar gjør meg sint, men oppblåst og minst to kilo tyngre hver eneste måned. Og timene innen blodbadet melder sin ankomst, må jeg legge meg i fosterstilling med varmepakning for å lindre smertene. Hver eneste måned glemmer jeg hvor ille det er, og blir like sjokkert når symptomene melder seg. Har virkelig hormonene våre så stor innvirkning på hvordan vi føler oss?

Hormoner er naturlige kjemiske stoffer som produseres hovedsakelig i de endokrine kjertlene; skjoldbrukskjertelen, binyrene, eggstokkene, bukspyttkjertelen, hypofysen og hypothalamus. Hjernen innehar den øverste kontrollfunksjonen, og bestemmer hvilke hormoner som skal frigis og når. Hormonene fungerer med andre ord som kroppens biokjemiske språk og regulerer blant annet søvnen, stoffskiftet, veksten, humøret og fruktbarheten. Cellene i kroppen vår kommuniserer ved hjelp av hormonene, de fungerer som budbringere og forteller cellene hva de skal gjøre. Hvert enkelt hormon har en oppgave i kroppen, og passer som en nøkkel i en bestemt lås (reseptor) på overflaten av cellene. Når et hormon har festet seg til reseptoren, åpnes cellen og beskjeden leveres.

I likhet med mange av de andre hormonene, dannes kortisol av kolesterol. "Stresshormonet" kortisol vil alltid bli prioritert foran de andre, fordi menneskets sterkeste instinkt er overlevelse (fight, flight, freeze). Bruker du for mye av ett hormon (feks. kortisol), blir det ikke nok næring igjen for å produsere tilstrekkelig med andre hormoner. På fagspråket kalles dette "pregnenolone steal", fordi morhormonet pregnenolon som normalt sett skal fordeles på alle kroppens hormoner, hovedsakelig blir brukt til produksjon av kortisol.

Når hormonnivåene dine er i balanse, så har du det bra. Du har god energi, sover godt, huden stråler og du har ingen problemer må holde optimal vekt. Menstruasjonen kommer regelmessig med minimale smerter, og humøret ditt påvirkes bare i svært liten grad. Jeg kjenner ærlig talt ikke så mange damer av denne karakteren, spesielt ikke når de prøver å kombinere karriere og småbarnsliv. (Det anslås faktisk at 90% av den vestlige befolkningen produserer for mye, eller for lite kortisol). Ville nok heller sagt at dagens kvinner minner mer om "mombies", (mom+zombie), som overlever på kaffe og vin. En slik måte å leve på forrykker den hormonelle balansen fullstendig, og begrepet "hysterisk kvinnfolk" kan kanskje være beskrivende? Kanskje vi kvinner igjen skal prøve å få innført den medisinske behandlingen for hysteri? Og ja, dette var faktisk en diagnose på 1700-tallet, da man trodde at årsaken til symptomene var at livmoren vandret omkring i kroppen. En av behandlingene var å fremkalle orgasme, ved hjelp av vaginal massasje, utført av legen bak et forheng!

Medisinen har heldigvis forlengst forlatt ideen om at livmoren kan vandre i kroppen. En annen forklaring på PMS, humørsvingninger, depresjon, dårlig søvn og smertefull mens, kan være lave nivåer av progesteron og høye nivåer av østrogen. Progesteron og østrogen henger nemlig tett sammen. Progesteron hemmer østrogenproduksjonen, og dette skjer under eggløsning. I takt med at eggreservene minker, synker progesteronproduksjonen. Det fine samspillet rakner, og de store svingningene i østrogen, kombinert med et lavt progesteronnivå kan føre til migrene, irritabilitet og hos noen raserianfall. Når overgangsalderen setter inn, faller nivåene av østrogen, og andre symptomer som økt appetitt, vekt, søvn, humør og sexlyst kan bli gjeldende. Hurra for hormoner!

Hvis det er noen trøst (og det er jo det egentlig ikke, siden det påvirker evnen til reproduksjon), kan også menn få litt hormonelle utfordringer. Kjønnshormonene hos menn kalles populært "androgenene", og påvirker vitalitet, seksuell lyst, humør og selvtillit. Menn produserer 10-40 ganger mer androgener enn kvinner. Testosteronet er det mest kjente, men produksjonen hos menn har de senere årene gått nedover (sammen med antall spermceller). På fosterstadiet er det utskillingen av androgener som bestemmer barnets kjønn. Kvinner kan oppleve økt produksjon av testosteron, risikoen øker ved overvekt og viser seg i form av dypere stemme, acne og kraftigere hårvekst, spesielt kjønnshår og ansiktshår. De legger lettere på seg, og ofte rundt midjen, og kan få økt muskelvekst. PCOS- polycystisk ovariesyndrom, cyster på eggstokkene, er en slik tilstand.

Heldigvis er ikke løpet kjørt damer! Det finnes noen effektive livsstilsendringer som kan få hormonene våre inn på rett spor igjen. Bud nummer 1: Kutt ut kaffen! Jeg vet at mange kunne tenke seg å få dette intravenøst om muligheten var der, men koffeinet fyrer oppunder produksjonen av kortisol, som igjen stjeler pregenolone fra de andre viktige hormonene. Leveren frigjør glukose, blodsukkeret stiger slik at du er klar for kamp eller flukt. Så faller det og cravingen setter inn. På tide med ny runde i hamsterhjulet: kaffe og snacks!

Bud nummer 2: Stress ned! Pust, yoga, mindfulness, massasje, sex, latter, naturen, samvær med andre kvinner, eller kanskje også terapi?

Bud nummer 3: Sov! 7-8 timer hver natt, uten å måtte drikke alkohol for å få det til. Ps. alkohol senker fettforbrenningen og reduserer mengden dyp søvn. Legg deg innen klokken 22 i et mørkt og stille rom.

Bud nummer 4: Spis næringstett og sunt! Frukt, fiber og grønt. Tenk næringsinnhold, ikke bare kcal.

Bud nummer 5: Begrens bruken av kjemikalier! Xenoøstrogener er nærmest identisk med østrogen, og passer i låsen på cellene. Finnes i noen typer plast, sjekk også innholdslisten på skjønnhetsprodukter før kjøp.

Bud nr 6: Nedarvede gener er det ikke så mye å gjøre med, men genene våre for sykdom må aktiveres. Mye tyder på at det er miljøfaktorer som er avgjørende for om et "svakt" gen forblir avslått eller aktivert. Og siden du til en viss grad kan kontrollere omgivelsene, har du også en mulighet til å unnslippe sykdom.

https://sml.snl.no/hysteri

Hormonell harmoni (2017) Caroline Fibæk og Stine Fürst

The Hormone Cure (2013) Sara Gottfried

bottom of page