Livgivende oksygen
Det at "mennesket må ha oksygen for å leve" er en selvfølge, og en hjertestans er et helt klart eksempel på dette. I en slik situasjon kan førstehjelp være livreddende. Du pumper hjertet med hendene dine (komprimerer) 30 ganger, holder vedkommende for nesa og blåser to ganger. Brystkompresjonene erstatter hjerteslagene slik at noe blod fortsatt kan komme hjernen, lungene og tilbake til hjertet igjen. Munn-til-munn overfører utåndingsluften fra deg, som faktisk inneholder tilstrekkelig med oksygen til at det vil kunne bli tatt opp av blodet til pasienten. På denne måten kan man kanskje klare å holde en person i live i en kort stund. Hver eneste celle i kroppen din er avhengig av oksygen, hvis tilførselen blir utilstrekkelig klarer ikke lenger cellene å drive en normal aerob metabolisme, og hypoksi inntreffer.
Kanskje har du vært innlagt på sykehus og fått en slags klips med et rødt lys inni på fingeren? Dette er en pulsoksymeter, og den måler antall hjerteslag, samt nivået av oksygen i blod. Normalt skal mennesket ligge mellom 95-100%. Nivå under dette kalles hypoksi.
Oksygenet vårt haiker rundt i kroppen med hemoglobin, et protein som er den oksygenbærende delen av våre røde blodceller, mer kjent på legekontoret som Hb eller "blodprosent". Et hemoglobin har plass til fire oksygenpassasjerer (molekyler). Har du få slike transportproteiner, oppstår det som heter anemi, du har gjerne mer enn nok oksygenmolekyler i blodet, men det er begrenset med plasser, og oksygenet kommer ingen vei. Resultatet kan være at du føler deg slapp, sliten, er kortpustet eller føler deg svimmel. Du får jo tross alt ikke tilstrekkelig med oksygen inn i cellene dine! Det kan være mange årsaker til at anemi oppstår; vitamin og mineral mangler (B12, folat og jern), blødning og kronisk sykdom (bla. kronisk betennelse, nyresvikt, leversvikt, lavt stoffskifte, leukemi). Under graviditet blir mengden Hb redusert (5-10%) som følge av større opptak av væske, blodet "tynnes" altså litt ut, samtidig som blodvolumet øker med hele 50%! For kvinner over 18 er det normalt å ha en Hb på 11,7-15,3. Den vanligste årsaken til anemi er jernmangel. Jern er nødvendig for at kroppen skal kunne lage Hb. Kraftig menstruasjon, blødende sår fra mage tarm-kanalen kan forårsake dette.
I 2004 var jeg og min gode venn, Marius på backpakking i Østen. Tibet var en av destinasjonene vi skulle besøke, landet som ligger inntil foten av verdens høyeste fjell. Vi hadde ingen planer om å nå toppen, men å kikke litt rundt på Basecamp 1 gledet vi oss til. Mount Everest er 8848 meter høy, og Basecamp 1 ligger på 5150 meters høyde. For å gjøre en lang historie veldig kort, var jeg ikke særlig kjekk da vi endelig ankom campen. Kombinasjonen høydesyke og kraftig diarè gjorde at fjellet mistet mye av sin magiske glans. Bergen, min fødeby, ligger ikke særlig høyt over havet og oksygennivået i luften her er normalt 21%. På 5000 meters høyde er trykket av oksygen i atmosfæren falt til et nivå som tilsvarer å puste luft med 10% oksygen, med andre ord en drøy halvering av det jeg var vant til. På toppen av fjellet er vi nede i 6%. For å gi en pekepinn på hvordan dette påvirker en menneskekropp vil ikke-akklimatiserte personer besvime, og senere omkomme av oksygenmangel i løpet av minutter. Det anbefales å bruke flere måneder på å akklimatisere seg før man bestiger Mount Everest. Høydesyke reduserer vurderingsevnen. Hjernen lider av nedsatt oksygentilførsel, og når dette kombineres med fysiske og tekniske utfordringer i temperaturer ned mot minus 30 om natten, sier det seg selv at det ofte går galt. Å bestige dette fjellet er nesten 40 000 ganger farligere enn om du reiser en tur med fly, bil eller tog.
Ved hjelp av trening kan du endre måten kroppen forbruker oksygen, og nå begynner det virkelig å bli fascinerende. Dansken Stig Åvall Severinsen innehar verdensrekorden i å holde pusten, og hold deg fast, for dette er helt vilt! 22 minutter. Men, det som ikke ofte kommer frem er at han pustet inn 100% oksygen før han holdt pusten. Vanlige fridykkere puster inn luft med 21% oksygen, og rekorden er nå på over 9 minutter, noe som også er vanskelig å forstå. Forskere har helt nylig undersøkt disse "sjønomadene" fra Filippinene, Indonesia og Malaysia for å finne svar på hvorfor de kan dykke ned mot 70 meter og holde pusten i flere minutter. Ikke overraskende er dette en evolusjonær tilpasning hos det såkalte Baju-folket, da deres måte å skaffe mat har vært å dykke etter fisk og skalldyr. Forskerne så at milten hos denne folkegruppen var opptil 50% forstørret, og dette organet virker som et lager for røde blodceller (erytrocytter). Og som du nå har lært innehar røde blodceller Hb som igjen evner å binde oksygenmolekyler, noe som vil si at fridykkere har mer tilgjengelig oksygen enn vanlige folk.Det gøye er at pustetrening og aktiv fridykking medfører en langtidseffekt med større milt, slik at du kan trene opp denne ferdigheten, uten å være en Baju! Å øve på ulike pusteteknikker for å øke CO2- verdiene i blodet, slik at oksygenverdiene synker, vil over tid gi mindre pustetrang. Med andre ord vil ubehaget av høyere CO2 verdier avta, og du klarer å holde pusten lenger.
Wim Hof 'The Iceman" er en nederlandsk herre, med ekstreme prestasjoner på merittlisten; løpt halvmaraton i kortebukser, i minus 20 grader i Finland, tidligere verdensrekord for å svømme 57,5 meter under is, verdensrekord i halvmaraton barfot i snø, tidligere verdensrekord i en tank med isvann; 1 time 53 min 2 sek. I 2007 klatret han opp 7200 meter mot toppen av Mount Everest, uten oksygen, kun iført shorts og sko, men på grunn av en fotskade kom han ikke helt til toppen. Fullmaraton i den namibiske ørken uten vann (!) Han holder kurs i pusteteknikk og isbad, hvor man hyperventilerer (hever nivå av O2) slik at man øker utskillelse av adrenalin og kortisol, som igjen demper betennelse og gir energi.
Iren Patrick McKeow er en annen internasjonalt anerkjent pusteekspert, som instruerer mennesker i hvordan øke karbondioksidnivået (CO2) i blodet. Holde pust, senke rytmen, øke utåndingstiden, alt for å øke cellenes toleranse for CO2. Trening over tid vil føre til at blodårene utvider seg, blodgjennomstrømningen bedres, og den parasympatiske delen av nervesystemet blir mer aktiv. På samme måte som fridykkere, vil milten forstørres og skille ut flere røde blodceller, slik at det nå er et økt antall av transportører (Hb) som leverer oksygen rundt i kroppen.
Bloddoping, som kanskje er blitt mest kjent gjennom sykkelrittet Tour De France, har også som formål er å øke antall røde blodceller. Tappingen av utøverens eget blod foregår normalt fire-fem uker før bruk. Blodet blir oppbevart frem til like før rittet, og i mellomtiden har kroppen i erstattet det tapte blodet. Ved å tilføre det lagrede blodet, oppnås en høyere konsentrasjon av røde blodlegemer under konkurransen. Idrettsutøverne får en unormalt høy blodprosent, noe som betyr at blodet kan frakte mer oksygen fra lungene og ut til muskulaturen. Det er også mulig å injisere kunstige EPO-varianter. Disse hormonene stimulerer også produksjon av røde blodceller. Bloddoping har en prestasjonsfremmende effekt og er forbudt.
Å øke leveringen av oksygen inn i cellene, er altså noe som kan trenes opp, helt lovlig, ved hjelp av pusteøvelser, dykking og høydetrening. Og på samme måte med muskeltrening og meditasjon, gjør øvelse mester. Lykke til med å øke produksjonen av røde blodceller!
Kilder:
https://helsenorge.no/forstehjelp-og-skader/hjerte-og-lungeredning
https://sml.snl.no/munn-til-munn-metoden
https://nhi.no/familie/graviditet/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/undersokelser/hemoglobin-hva-er-det/
https://www.haraldsplass.no/helsefaglig/laboratorietjenester/analyseoversikt/hemoglobin-a
https://forskning.no/forebyggende-helse-trening-sport/graviditet-kan-forbedre-idrettskarrieren/420664
https://forskning.no/samfunn/mount-everest-er-verdens-farligste-sted/1273306
https://www.lundbeckfonden.com/usaedvanlig-dykkerevne-kortlagt-med-inspiration-fra-saeler/
https://www.frivannsliv.no/blog/bli-en-bedre-fridykker
https://en.wikipedia.org/wiki/Wim_Hof
https://www.lvh.no/naar_det_haster/praktiske_ferdigheter/oksygenbehandling/pulsoksymeter
https://www.aftenposten.no/sport/i/VbQOnr/Atte-sporsmal-og-svar-om-bloddoping