Noen har jukset med maten din!
Vanilje, sa du? Smaken av råttent treverk er det du sikter til. For ekte vanilje er kostbart, og siden matindustrien tenker profitt foran kvalitet, er "vanijearoma" eller vanillin smaken du kjenner. Utvunnet av råtten gran fra Borregård fabrikker.
Og det gjelder på ingen måte bare smaken av vanilje. Røyksmak på pølser, jordbærsmak i meieriprodukter, kylling i posesupper og trøffelsmak i potetgull for å nevne noen. Trodde du ferskpresset juice kom rett fra appelsinlundene i Valencia? Opptil ett år senere, heller du den gyllengule væsken i høye glass med stett fordi søndagsfrokosten skal være ekstra fin. Ikke akkurat så fersk med andre ord.
Det verste er likevel brødet som selges i butikken. At disse smakløse, plastpakkede duftløse brødproduktene spises inntil tre måltider om dagen er over min fatteevne. Det gode brødet er blitt så sjeldent, at det kreves særegne kunnskaper og en solid porsjon utholdenhet for å spore det opp. Mel, vann, salt og gjær eller surdeig- så enkelt, men så vanskelig å finne. Med opptil 19 ingredienser, mer enn doblet mengde gluten og gjær, samt en holdbarhet på 21(!) dager, takket være enzymproduktet Novamyl er butikkbrødet så langt fra bestemors "bakt med kjærlighet" som det kan bli. Når vi ser på det naturlige næringsinnholdet er det så dårlig, at jeg får mer lyst til å spise luft.
Mat er på langt nær så næringsrik som det engang var. Det jukses og trikses, dyppes i klor og farges for å se innbydende ut. Stiller meg forøvrig ganske kritisk og sjokkert til kjerringrådet om at 1 dl ufortynnet Fun Light saft tar knekken på en hel maurtue. Dette kan umulig være bra å drikke for mennesker, til tross for at informasjonsdirektør i Stabburet sier at det er trygt å drikke saften. Og hva med disse deilige kanelgifflene fra Pågens? Ingen av mine hjemmebakte produkter holder seg 56 dager, det er iallefall helt sikkert.
Hvis den svenske knekkebrødprodusenten "Wasa", har rett når det gjelder slagordet "du blir hva du spiser", ja, da er vi virkelig ute å kjøre. Nordmenn har faktisk høyere forekomst av kreft i prostata, testikler, tarm, hud, diabetes, MS, osteporose, kroniske smerter, fibromyalgi, ryggplager, astma, psoriasis og allergier enn noen andre land i verden. Det finnes ingen andre land hvor større andel av befolkningen er uføre, 1/3, det samme gjelder sykefravær. Om dette har sammenheng med maten vi spiser, kan vi ikke si helt med sikkerhet, men forsøk utført på dyr viser en klar korrelasjon mellom ulike typer fôr og sykdom. Ta oppdrettslaksen, som hovedsakelig mates med mel og olje fra villfisk, soya, hvetemel og antibiotika. Den lekre røde fargen i kjøttet stammer ikke fra kreps, men fra det kjemiske stoffet astaxanthin. De lever i tanker med 200.000 andre laks, med de sykdomsutfordringene dette fører til. Èn av fem laks dør før slakting. I noen anlegg dør 40% av besetningen. Enkelte har hevdet at det finnes svært få laks i anleggene som ville kvalifisert som friske. Nordmenn spiser i snitt 20 kg oppdrettslaks i året, og da gjerne i rå form. Fisken har sannsynligvis også tilbakelagt flere titusen kilometer før den havner i magen din. I 2010 ble det satt rekord, da Norge sendte 152 000 tonn fisk til Kina for filetering, hvorav det meste ble returnert til moderlandet. Deler av maten nedfrosset og opptint flere ganger."Norwegian Salmon" forsyner verden med 32 millioner middager hver dag. Tiden vil vise om denne fisken kanskje har gjort mer skade, enn nytte når det gjelder folkehelsen?
Hvis menneskene hadde vært leieboere på planeten, hadde vi med all sannsynlighet blitt kastet ut på dagen. "Å drite i sitt eget matfat", er kanskje den beste beskrivelsen for menneskelig industriell matproduksjon. Grenseverdier for plantevernmidler øker jevnt og trutt, også her hjemme,grunnet utviklet resistens hos skadedyr, sopp og virus. Glyfosat, mer kjent som Roundup som regjerende tungmester. GMO- genmodifisert mais, hvete og soya, er nesten ikke som mat å regne lengre, og være kjære deilige sommerjordbær kan lovlig inneholde opptil 22 pesticider. Sprøytet åtte ganger, og senest syv dager før plukking.
Vi er opplært til å stole på Helsedirektoratets og Mattilsynets uttalelser, men sunn fornuft er aldri å forakte. En av de mest effektive metodene for å redusere inntaket av plantevernmidler i kosten er å følge "dirty dozen, clean 15". En oversikt over matvarene med høyest og lavest andel pesticider. Ved å bruke denne listen, reduserer du inntaket av plantevernmidler med ca. 80%. Velg kortreist, frisk og fersk mat, varer med kort holdbarhet inneholder mindre tilsetningstoffer. Velg matvarer med så få ingredienser som mulig, sett gjerne grensen ved fem. Velg økologisk frukt,grønt, kjøtt og egg. Gjerne fra viltkjøtt. Kok kraft på beina. Spis kje, så de slipper å gå i søpla. Spis små fisk, som sild og sardiner. Torsk og makrell er også bra! Og kanskje du kan få liv i pallekarmen, og dyrke noe eget? Ingenting er bedre enn det!
Kilder:
https://www.nrk.no/norge/fun-light---ukult-for-maur_-1.6214299
https://matinfo.no/BAXT-AS/Gifflar-kanel/07311070347272
https://www.matportalen.no/temaoversikt/hva_spiser_oppdrettslaks
Sannheten på bordet (2014) Niels Christian Geelmuyden
Den hemmelige kokken (2007) Mats-Eric Nilsson