Huden
Vi omtaler øynene som sjelens speil. Hva om huden er helsens? Jeg synes iallefall det er rimelig lett å skille huden til et menneske som lever sunt, kontra en som ikke gjør det. Enda lettere er det å skille en røykers hud, fra en som avstår. Den er liksom mindre glødende, tørrere og uten spenst.
Huden er kroppens største organ. Den gjør at vi holder på varme og fuktighet. Huden fungerer også som vårt viktigste forsvar mot inntrengere utenfra. Går det hull på huden, om du får et kutt, eller et sår, er det mye lettere for uønskede organismer å komme inn i blodbanen. Huden innehar også en rekke nerveender som sender beskjeder fra omgivelsene til hjernen. Berøring, trykk, kulde,varme og smerte, alt dette er viktig informasjon for å kunne beskytte kroppen mot potensiell skade. Talgkjertler sørger for å produsere olje mot tørrhet og sprekker, svettekjertler har ansvar for å kjøle oss ned, mens små blodårer utvider seg når du har feber, slik at de hvite blodcellene våre lettere kommer seg dit hvor de skal for å bekjempe infeksjon. I kaldt vær, trekker blodårene seg sammen, slik at vi lettere holder på varmen.
Men, det de fleste kvinner har størst fokus på når det gjelder huden, er å unnslippe rynker. Kråketær rundt øynene, streker i panna og striper rundt munnen skyr vi med alle midler. En mindre undersøkelse, viser at kvinner bruker nærmere 235.000 kr på hudpleie og sminke til ansiktet, fra de er 18-82 år. Noen mindre, noen mer. Og jeg tipper at beløpet har økt siden 2014, spesielt blant unge jenter. Når det gjelder det norske beløpet brukt på skjønnhetsprodukter ble beløpet svimlende 10 milliarder i 2013! De få gangene jeg er på Oslo S og venter på toget, blir jeg fullstendig lamslått av de oversminkede tenåringene med designervesker som haster forbi. Tykke lag med foundation og tunge dådyrvipper er normalen, og de fleste oppgir at de bruker mye sminke for å skjule uren hud.
Som med så mye annet, prøver vi å kamuflere symptomene. Ta deg en paracet med koffein når du har hodepine, innsovningstabletter ved tankekjør, sminke på rødhet og hevelse. Men hvorfor ikke prøve å finne årsaken til irritert hud? Du er kanskje genetisk disponert, og har økt følsomhet for det mannlige kjønnshormonet testosteron? Tett sminke, lavt vanninntak,stress, lite søvn, prevensjonsmidler (med hormoner), menstruasjon og graviditet kan være andre faktorer. I følge min venninne som er nyutdannet kosmetisk sykepleier, er huden det som får næring helt til slutt. Så er du i underskudd av vann, vitaminer, mineraler, antioksidanter, aminosyrer eller sporstoffer vil det bli delt ut til alt annet i kroppen, før huden får sitt. Med tanke på at næringsinnholdet i maten vår er redusert kraftig, vil det nødvendigvis ha innvirkning på huden. Forurensning, tørr inneluft og blått lys fra skjermen gjør ikke situasjonen bedre. Et kosthold med et minimalt innhold av fett og olje, spesielt umettet fett og hyalonsyre opprettholder tørr og gusten hud. Forskning viser også at sukker kombinert med proteiner (meieriprodukter) kan bidra til økt produksjon av hormonet ICF-1, som kan gi flere kviser.Og hva med hodeputen din? Svette og skitt fra hår og hud, sammen med lun temperatur gjør natten til en fest for bakterier. Med andre ord, er det veldig mye annet som kan prøves før du åpner lommeboka og kjøper deg den dyre anti-rynke kremen.
Og husk at hele huden vår er viktig, alle de 300 millioner hudcellene, ikke bare ansiktet.
Kilder:
https://nhi.no/kroppen-var/organer/huden/
https://forskning.no/medisin-virus-bakterier/feber-aktiverer-kroppens-forsvar/1022275
https://www.klikk.no/mote/kamille/mote/norske-jenter-bruker-stadig-mer-penger-pa-utseendet-2863550
https://www.nettavisen.no/nyheter/--kvinner-bruker-for-mye-sminke/2797519.html
https://beritnordstrand.no/topp-10-hudtips-fra-matfatet/
https://www.kk.no/livstil/meieriprodukter-kan-gi-deg-kviser/68124924