Hvordan lykkes med endringer
"Gammel vane vond å vende" - ukjent nordisk
Som barnebarn av Gullborg (1920-2016) vokste jeg opp med ymse ordtak. Som liten tenkte jeg at disse ordtakene kun var utformet for underholdningens skyld, men med årene har jeg innsett at disse ofte skjuler en unektelig sannhet. Få er så treffende som det om at vaner, vanskelig lar seg endre.
I gamle mønstre føler vi mennesker oss trygge, vi går på autopilot, holder oss innenfor komfortsonen slik at konflikter og problemer har en tendens til å gjenta seg. Dette til tross for at de gamle vanene både kan hindre selvutvikling, frihet og fleksibilitet. Forskning har for eksempel vist at hvis du som barn opplever vold, så øker sjansene for å bli utsatt for vold som voksen. Et paradoks tenker du kanskje? At man som voldspreget barn, i voksenalder kan ende opp med å være sammen med en voldelig mann/kvinne. Disse barna tenderer mot å gjenskape lignende relasjoner i voksen alder. Overhodet ikke fordi de er dumme, men som et forsøk på å skape kontroll og sammenheng. En slags ubevisst forutsigbar "trygghet".
Og slik er altså vi mennesker satt sammen. Vi oppsøker situasjoner som er kjent for oss, selv om de ikke nødvendigvis er bra. Vi går i sirkel. Forandring krever at vi forholder oss på andre, nye måter, noe som kan være både utmattende og smertefullt. Å forlate gamle forestillinger til fordel for nye, skaper som regel angst og uro. Blir terskelen for høy, så rygger vi tilbake og forsetter å gå i ring. Selvutvikling innebærer dermed å gjennomgå en vanskelig periode, før vi får det bedre. Dette bringer meg igjen inn på et annet sitat, av Einstein: “Definisjonen på galskap er å gjøre de samme tingen om og om igjen, men forvente forskjellig resultat.” Og er ikke det nettopp slik de fleste mennesker lever?
Sportsgiganten NIKE utformet et genialt slagord i 1988: "just do it". En kampanje som skulle vise seg å øke skosalget med 43% på ti år. Det å gjøre en handling uten å først gruble og analysere først, viser seg nemlig å være svært utfordrende for oss mennesker (selv om det tilsynelatende ikke virker sånn, alle de dårlige historiske avgjørelsene tatt i betraktning). Hvis du skal lykkes med endring, må du bestemme deg og handle innen tre sekunder, ellers er risikoen stor for at du havner tilbake i samme gamle mønster. Videre viser det seg at handlinger som gjøres 7-10 ganger skaper en form for avhengighet, et nytt mønster blir skapt og vanen begynner nå å bli etablert.
En annen viktig faktor du må ta hensyn til for å lykkes med endringer, er at den må være i tråd med dine egne indre verdier. Din indre motivasjon vil være avgjørende, fordi hjernen din vil motsette seg forandring. For hjernen betyr endring en direkte trussel mot dens eksistens, til tross for at hjernen på sikt vil kunne høste enorme fordeler (men den skjønner ikke det før etter 7-10 ganger). Det sier seg dermed selv at endringer uten indre motivasjon, basert på forpliktelse og tvang er svært vanskelig å lykkes med. Målet bør heller ikke være for stort, del det heller opp i mindre realistiske delmål.
Mange har som tradisjon å sette seg nye mål for året som kommer. Vi signerer kontrakt på treningssenteret, melder oss på Grete Roede og er veldig grei og medgjørlig med mann og barn helt til midten av februar. Da har vi gjerne gitt opp, eller glemt nyttårsforsettene. Problemet er at vi ofte overvurderer hva som er mulig å få til på ett år, men undervurderer det som er realistisk på fem. Vi setter oss ofte hårete og lite konkrete mål; "jeg skal aldri komme for sent igjen", "fra nå av skal jeg sette grenser" og "jeg skal trene". For å lykkes med disse målene er det lurt å gjøre terskelen lavere ved dele dem opp. Mindre endringer øker sjansen for suksess! Et eksempel på delmål, er at du i 2020 skal ta trappene istedet for heisen, samt gå av bussen ett stopp tidligere. Nå er målet "jeg skal trene" brutt ned i små konkrete, overkommelige delmål. Finner du deg i tillegg en "medsammensvoren", en venn som du kan alliere deg med, øker sjansen for å lykkes ytterligere.
Husk at "øvelse, gjør mester". Det er urealistisk å tro at vaner du har brukt årevis på å innarbeide, plutselig skal kunne endres over natten. Klare, enkle og motiverende delmål er nøkkelen!
Kilder:
https://utforsksinnet.no/sitater-albert-einstein-personlig-vekst/
https://www.webpsykologen.no/artikler/gammel-vane-er-vond-a-vende/
https://www.webpsykologen.no/artikler/vold-i-familien/
https://utforsksinnet.no/5-trinn-for-a-forandre-livet-ditt/