top of page

I isolasjonens tid

I november 2019 oppstår en hendelse som skal komme til å berøre hele jordens befolkning.En situasjon som fører til stengte grenser, folketomme gater, flere tusen dødsfall og følelsen av å befinne seg i en science fiction film. Zoonose. Når en infeksjonssykdom plutselig smitter fra dyr til menneske. I dette tilfellet et virus, med et klart mål for øyet, å spre seg, formere seg, overleve. Coronaviruset. Fenomenet som pryder alle verdens aviser, med røde overskrifter og utallige skrekkscenarioer. I den folkerike provinsen Hubei i Kina, i byen Wuhan, oppsøker en 55 år gammel mann legen sin, med det som skulle vise seg å være symptomer på verdens første coronainfeksjon. Datoen var 17.november 2019, en drøy måned før antallet syke i byen eksploderer. Viruset går fra flaggermus, til beltedyr, til mennesket, for så å smitte mellom mennesker.

I nesten to måneder satt innbyggerne i Hubei provinsen, over 58 millioner mennesker i isolasjon for å forebygge smittespredning. Hoveddører på boligblokker ble sveiset igjen, og det ble innført fengsel på livstid, eller dødsstraff for syke som prøvde å holde sine symptomer skjult for myndighetene. Frykten for fremtiden gjennomsyrer tankene. Hvor lenge vil dette vare? Vil jeg også bli endel av statistikken over døde?

For en sosial art som homo sapiens, er tvungen isolasjon en prøvelse. Og spesielt i dette tilfellet når varigheten ligger utenfor vår kontroll. I tillegg har vi fri tilgang på informasjon via nettet, og fryktsenteret i hjernen, amygdala lyser opp som et juletre for hver gang vi klikker oss inn på vg.no for å sjekke tallene på nye smittede. Skoler og barnehager er stengt, samfunnsøkonomien vakler og alle normale rutiner er brutt. Men, isolasjon som et tiltak for å hindre smitte er effektivt, selv om mange likevel kommer til å bli syke. Ved å gå i såkalt "lockdown" vil man hindre at antallet på syke eksploderer på kort tid. Isolasjon holder smittede på et jevnt lavt nivå, slik at helsevesenet har kapasitet til å ta i deg i mot hvis du skulle ha behov for ventilering. Dette er altså det motsatte av hva som nå skjer i Italia. En eksponentiell vekst, hvor antallet smittede dobles hver tredje dag, en umulig oppgave for helsevesenet å håndtere.

Akkurat nå er isolasjon er en viktig samfunnsoppgave. Vit at du bidrar til å redusere smitte, ved å opprettholde reglene for karantene.

I en usikker situasjon kan aktiviteter, rutiner og struktur gi trygghet. Måltider til faste tider, fysisk aktivitet, personlig hygiene og andre regelmessige hobbyer motvirker hjelpeløshet og gir forutsigbarhet.

Om du bor alene, er det viktig at du holder kontakten med andre, selv om du ikke kan være sammen med dem fysisk. Bruk sosiale medier, ta en telefon til en bekjent og ha det som et fast innslag i dagsplanen din.

Det er helt naturlig å være bekymret i en slik situasjon, men hvis angsten tar overhånd er det viktig å ha noen fungerende verktøy innenfor rekkevidde. Vær kildekritisk når du surfer rundt etter coronainformasjon på nettet. Unngå å bli sittende time etter time for å lese om viruset. Distraher tankene dine med serier, TV-spill, porno, whatever works. Et supert tips som jeg lærte da jeg gikk i kognitiv terapi, var å henvise bekymringstankene til et fastsatt tidspunkt. Kl 18 hadde jeg en date med katastrofetankene mine, men det rare var at de møtte ofte ikke opp til avtalt tidspunkt.

Hvis du bor slik at det er mulig, ta deg en tur ut i naturen når det er dagslys.

Gi tilværelsen mening ved å engasjere deg i frivillige grupper. Om du er i karantene er det mange online oppgaver som kan trenge bidrag. Administrere hjelpearbeidere, etablere/oppdatere nettsider, regnskap osv.

Som ME syk har jeg ganske god øvelse i å være isolert, selv om det siste året har vært mer sosialt enn de foregående. Jeg bruker mye av tiden på å lese, eller høre på lydbok. Ikke bare vitenskap, men også drømmende romantikk som får meg til å både le og gråte. Jeg skriver, rydder i huset, vasker litt og ordner i hagen. Meditasjon i totalt 60 minutter, matlaging og litt "Kirugiske Katastrofer" på kveldstid. Og ja, det kan være kjedelig, men må man, så må man. Og kanskje kan du, som kronisk syk, gi dine venner og kjente gode tips for å håndtere isolasjon?

Kilder:

https://www.livescience.com/first-case-coronavirus-found.html

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/15/write-a-diary-take-action-hubei-residents-on-fighting-coronavirus-anxiety

https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/8mkBer/hvordan-best-leve-med-hjemmekarantene-og-isolasjon-atle-dyregrov

https://www.livescience.com/first-case-coronavirus-found.html

bottom of page