top of page

Uten mat i fem dager

Se denne artikkelen på YouTube

I 2014 så jeg tilfeldigvis en dokumentar på NRK om det å unngå inntak av mat for å behandle ulike sykdommer. De fantastiske resultatene av noe så enkelt som å ikke spise vekket min interesse. "Sult" presentert av Schrödingers katt skulle senere vise seg å også inspirere meg til å teste ut denne metoden. Stikk i strid med Helsedirektoratets anbefaling om å spise hver tredje time, dro jeg høsten 2017 til Ungarn. På en helseklinikk et par timers togtur fra Budapest, tilbragte jeg en uke, fem dager av disse, uten noe annet en vann og peppermynte te.

For cirka 60 år siden oppdaget tilfeldigvis den russiske legen Nikolajev at når han lot en alvorlig syk psykiatrisk pasient som nektet å spise, følge sine instinkter om å faste, så ble han som ved et mirakel etter 30 dager helt frisk.

Istedet for å tvangsfore vedkommende,som var vanlig praksis, så han at pasienten ble bedre og bedre for hver dag som gikk. Dette førte til en endring i praksisen, og legen behandlet flere tusen pasienter med faste, hvorav flere kunne vende tilbake til et vanlig liv. I tillegg til å kunne behandle ulike psykiatriske lidelser, viste forskning at faste også fungerte spesielt godt mot sykdommer i hjerte- og karsystemet, bronkiene, magesekk- og tarmer, hud samt ledd- og muskler. På den annen side viste resultatene at det var ugunstig med faste ved visse typer kreft, tuberkulose, diabetes type 1, anoreksi og hepatitt.

Forskere har forsatt ikke fullstendig kartlagt hva som skjer i kroppen når mennesket faster. Når kroppen er truet av sult, utløses en alarm. Hormoner som adrenalin,kortisol, dopamin, serotonin og leptin øker i blodet, fordøyelsessystemet går i hvilemodus, puls og blodtrykk synker. Faste reduserer også CRP og histaminnivå i vev, noe som viser at inflammasjon dempes. Etter to dagers faste endres også genuttrykket, cellene våre går i forsvarsposisjon. Valter Longo og hans forskerkolleger ved University of Southern California har nylig funnet ut at 72 timers faste endret immunsystemet. Immunapparatet får en form for "restart", hvor friske immunceller kvitter seg med de dysfunksjonelle. 72 timers faste stimulerer med andre ord til autofagi.

Takket være Dr. Otto Buchinger benyttes faste på flere offentlig sykehus i Tyskland, og fasten varer fra 1-3 uker utfra sykdom og alvorlighetsgrad. Mellom 15-20% av Tysklands innbyggere har gjennomført en eller flere fastekurer. Også i USA forsker man på effekten av faste mot alzheimer og under cellegiftbehandling. Faste hos mus viste seg å kunne beskytte mot alvorlige bivirkninger av cellegiftkurer. Metoden strider med anbefalingen om å spise ekstra mye proteiner og kalorier før denne type behandling, så faste er kun prøvd ut på et fåtall kreftpasienter. I et utvalg av ti fastende kreftpasienter viste sykehusresultatene mindre utmattelse, redusert kvalme, og færre kognitive symptomer. Faste beskytter friske celler. Kreftceller misliker miljø med lite glukose, derfor er de mindre beskyttet og dermed mer mottakelige for cellegift. Faste kan også bremse veksten, selv uten hjelp av gift. Farmasøytisk industri er naturligvis ikke særlig interessert i å finansiere studier, denne behandlingen er jo tross alt gratis!

Men, kan det å faste være farlig? Sett fra et evolusjonært perspektiv så har mennesker i likhet med dyr, vært tvunget til å faste i perioder når det har vært lite tilgjengelig mat. Keiserpingvinen kan faste i ca. 100 dager, før fettreservene er brukt opp. Når disse depotene er tomme, begynner kroppen å forbrenne proteiner fra muskler. Kroppen kan faktisk spise opp hjertet i et siste forsøk på å overleve, det er dette som er å sulte. Uten å anbefale en ekstrem faste, kan i teorien en person på 70 kg med 15 kg fett holde ut i 40 dager, før dette fenomenet inntreffer. På den annen side kan andre typer problemer inntreffe lenge før dette, noe jeg selv fikk erfare første dag av min fastekur. Etter rundt ett døgn er sukkeret/glukosen brukt opp i blodet, og leveren skal nå kompensere for dette ved å produsere glykogen slik at hjernen og kroppen kan fortsette å fungere normalt. Hypoglykemi (lavt blodsukker) defineres som alt under 3,9 mmol/l . Alvorlig hypoglykemi er alt under 2,8 mmol/l. I mitt tilfelle sank blodsukkeret til 2,4 mmol/l, noe som kvalifiserer til øyeblikkelig hjelp. Hadde jeg ikke vært fulgt opp av lege, eller hatt med blodsukkermåler, kunne jeg i prinsippet mistet bevisstheten og aldri våknet igjen. Min lever har i mange år vært litt dysfunksjonell sannsynligvis grunnet dysenteri, og kommer dermed litt tregt i gang med glykogenproduksjonen. Etter å ha fastet flere ganger på egenhånd etter oppholdet i Ungarn, inntreffer det lave blodsukkeret hver gang, men etter en 16-20 timer så begynner blodsukkeret mitt heldigvis å stige. En annen ting som kan oppstå ved å kun drikke vann er elektrolyttfortstyrrelser, en ubalanse i feks. natrium, kalium, kalsium, magnesium og fosfat. Uttalte forandringer kan føre til skader på nervesystemet, hjertet, nyrer og andre organer. Det er også viktig å innføre mat gradvis, spesielt etter en lang fasteperiode, så ikke fenomenet "refeeding syndrome" inntreffer (en fatal endring i blodserum, hvor fosfor brytes ned).

Et alternativ til langvarig fasting, er periodisk fasting, noe de fleste kan gjøre uten risiko for alvorlige bivirkninger. Her faster man minimum 16 timer i døgnet, og spiser i et vindu på 8 timer. En annen, kanskje mer kjent metode er 5:2 dietten, som egentlig ikke er helt å faste, siden man spiser ca. 500 kcal de to dagene man "faster". Å faste er også en utbredt religiøs skikk. Religiøs faste kan være forberedelse til en viktig begivenhet. Noen faster i forbindelse med sorg, som bots- eller renselseshandling, eller som middel til å nå en spesiell sjelstilstand. Ramadan er en velkjent islamsk plikt. Fasten varer i opptil 30 dager, fra daggry til solnedgang.

Siden mitt opphold i Ungarn høsten 2017, har jeg fortsatt med 72 timers faste, to til tre ganger årlig. Effekten faste har på mitt immunsystem er svært god, symptomer som allergier, utslett og generell sykdomsfølelse er markant bedre, men etter et par måneder er symptomene tilbake. Periodisk faste utøver jeg en gang i uka, hvor jeg er uten mat i 18 timer. Når jeg kjenner hvor godt hjernen og kroppen min fungerer under faste, så kan jeg ikke la være å undres;

Kanskje er vi bedre utrustet til å håndtere matmangel, enn overfold?

Kilder:

https://helsenorge.no/sykdom/hormoner/diabetes/lavt-blodsukker-foling

https://tidsskriftet.no/2000/08/tema/hypoglykemi-en-fryktet-komplikasjon-ved-diabetes

https://www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(14)00151-9

https://thesource.com/2018/11/21/fasting-for-72-hours-can-reset-your-entire-immune-system/

https://snl.no/faste_-_religion

Glukose fett og proteiner - kroppens tre drivstoff

bottom of page