Et liv fjernt fra evolusjonen
Så står vi her alene. Som eneste gjenlevende menneskeart. Homo Sapiens. Fra et artsperspektiv er vi svært så velykket, over 8 milliarder mennesker. Vi har paret og formert oss i en eventyrlig fart. Erobret så og si hver eneste lille beboelige krok på planeten. Fortrengt andre arter, kost oss glugg med smeltet ost og øl. Vi har tilrettelagt, forenklet og tatt snarveier. Utviklet penger, plast og intelligente maskiner.
Det ustoppelige, forvirrede mennesket. Så mange muligheter, så få begrensninger! Jordens, himmelens og havets hersker. Supersapiensene. Meg og deg, på mange måter fortsatt et dyr styrt av instinkter. Både grådig og empatisk på samme tid, men med en overlegen superkraft; evnen til å samarbeide med andre. Menneskets store prestasjoner, som det å lande på månen, var et resultat av samarbeid mellom flere hundre tusen personer. Det er dette trekket som gir oss makt over planeten. Ingen andre dyr kommer i nærheten. Tenk bare på hva som ville skjedd hvis en flyplass ble fylt med sjimpanser?
Men, hva var grunnen til at vi ble så gode til å samarbeide? Selv med ukjente? Mye tyder på at det er evnen til å dikte opp ting- skape historier. Guder, alver og vampyrer. Det nyttige med historier, uansett om de har rot i virkeligheten eller ei, er at de hjelper store mengder sapiens å jobbe sammen. Tenk bare på alle gudene opp gjennom tidene, og alle symbolene og ritualene som har blitt skapt rundt dem. Ofring av mat og mennesker. En sjimpanse ville aldri kunne overtales til å gi deg sin banan, ved å love henne et himmelrike fylt med bananer når hun døde. Sannsynligvis ville ikke neandertalerne eller denisovanerne heller gjort det, og nettopp derfor står vi igjen her alene på jorden.
Utfordringen vår nå, er at vi har endret miljøet vi lever i dramatisk og på veldig kort tid. Biologisk er vi meget like som når vi jaktet og sanket for flere tusen år siden. Og selv om evolusjonen er i en konstant prossess, kan de fleste være enige om at de siste hundre årene har gått litt vel heftig for seg. Kanskje trenger vi mer tid til denne omstillingen? Ingen kontakt med naturen, AI, fremmedstoffer, skjermer og ultraprossesert mat er den nye hverdagen for mange. I 1991 ble world wide web åpnet, i 2023 brukte over 6 milliarder mennesker Internett hver dag. Mikroplast finnes nå i Arktis. Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder antall miljøgifter i kroppen. Ut fra forutsetningene, synes jeg egentlig vi klarer oss rimelig bra!
Flere og flere vestlige innbyggere blir kronisk syke. Kraftig økning av autoimmune sykdommer. Psykiske problemer som hovedårsaken til sykemeldinger i Norge overgår veldig snart den mangeårige ledende grunnen; muskel og skjelettplager. Allergier, fordøyelsesproblemer, hjerte- og karsykdommer, kreft og demens. Trenger vi virkelig en peer-reviewed studie for å bekrefte sammenhengen mellom alle disse nye miljøendringene og uhelsen vi nå opplever? Holder det ikke å ta en kikk over dammen, til utvandrede nordmenn i USA? Overvektsrealterte problemer koster dette landet årlig 32.468.00 dollar i helseutgifter. Både IQ og gjennomsnittlig levealder synker. Profitt er den regjerende religionen, med dårlig livskvalitet for store deler av innbyggerne som et resultat. Vesten følger Amerika i fotsporene, forskere klør seg i hodet over hvorfor vi blir sykere. Men, kanskje er det helt åpenbart? Homo Sapiens er ikke tilpasset denne måten å leve på. Vi må se oss litt tilbake, ta med de gode tingene fra fortiden og kombinere dem med de gode tingene i nåtiden.
Kilder:
コメント