top of page

Intuisjon- hva er det egentlig?

Det eksisterer ikke noe entydig vitenskapelig definisjon, men likevel, de fleste er godt kjent med hva det er. En umiddelbar innsikt, å oppfatte noe, selv om det ikke er åpenbart. Du bare vet det, uten å kunne forklare hvorfor. Du har en magefølelse.


Mange vegrer seg for å innrømme at valget ble tatt nettopp ut fra en magefølelse, men i Sverige viser en undersøkelse at 4 av 10 svensker tar hensyn til intuisjonen, når de skal ta viktige avgjørelser i jobbsammenheng. På den annen side har 6 av 10 angret seg i etterkant når de valgte å ignorere magefølelsen. Også i Norge ser vi tilsvarende mønster. I en doktoravhandling om intuisjon og strategisk ledelse, intervjuet Gisle Henden i 2004, 105 norske toppledere om hvilken rolle intuisjon spiller for deres strategiske tenkning. Oppsummert viste resultatene at lederne legger større vekt på intuisjon enn analyse, når de skal fatte strategiske beslutninger i nytt og ukjent terreng.


I psykologien skilles det mellom intuitiv og analytisk tenkning, det psykologen Daniel Kahneman omtaler som å tenke fort og langsomt. Mennesket bruker intuitiv tenkning mest. I 1999 ble det gjort en omfattende gjennomgang av vitenskapelig forskning på menneskets ubevisste liv. Konklusjonen ble at 95 prosent av mennesket atferd, styres fra et ubevisst nivå. Store deler av det vi foretar oss i løpet av en dag, er med andre ord ikke oppe til en bevisst vurdering. En form for energisparing, slik at hjernen og vår bevisste oppmerksomhet skal slippe å ta stilling til alt mulig. Når du intuitivt "vet", så erkjenner du det direkte, uten anstrengelse. Analytisk tenkning på den annen side, krever mer tid og energi, da den er oppe til bevisst vurdering.


Den stereotypiske oppfattelsen er at kvinner fra naturens side har bedre intuisjon en menn, men teorien har ingen støtte i psykologisk forskning. Intuisjon er noe alle har tilgang til, en medfødt evolusjonær egenskap, en videreføring av vårt sanseapparat. En av mange strategier for å sikre artens overlevelse. Kulturen påvirker i hvor stor eller liten grad "magefølelsen" blir stimulert og akseptert. Litt på samme måte som at alle til en viss grad kan synge, bli bedre ved å øve, men at noen også har et naturlig talent. For å bli gode til å bruke intuisjonen som vår veiviser, så kreves øvelse, men for noen kommer dette også helt uten anstrengelser. Mennesker som har et høysensitivt nervesystem/sanseapparat (15-20% av befolkningen), har ut fra forskning vist seg å et naturlig talent for intuisjon.



Albert Einstein (1879-1955) påpekte dette så presist:


"Det intuitive sinnet er en hellig gave, mens det rasjonelle sinnet er en trofast tjener.

Vi har skapt et samfunn som premierer tjeneren og har glemt gaven".


Intuisjon kan oppleves på mange måter; et indre bilde, en indre stemme, kroppslig fornemmelse, som en følelse, som lukt eller smak. Ofte forsvinner impulsen raskt, noe som gjør intuisjonen lett å overse. Ønsker vi å bli bedre til å lytte, kreves oppmerksomhetstrening, slik at vi kan være i stand til å fange opp impulsene før de forsvinner. Noen kan også oppleve det man kaller "auditiv" intuisjon, hvor en stemme eller en tanke kan si hvor en forsvunnet gjenstand befinner seg, uten at logisk tenkning er involvert. Men, er virkelig alltid intuisjonen til å stole på?


Psykologiprofessor, Paul Ekman er ekspert på følelser. Han er spesielt opptatt av hvordan våre følelsesmessige reaksjoner kommer til utrykk i ansiktet. Når mennesker bevisst prøver å skjule følelser (eller ubevisst undertrykker sine følelser), vil det i et veldig kort øyeblikk (1/15 til 1/25 av et sekund), oppstå et ansiktsuttrykk som ”avslører” følelsen. Dette utrykket er usynlig for de fleste mennesker, men er tilgjengelig for dem som er oppmerksom på disse mikrouttrykkene. Observatøren kan ofte ikke begrunne sine fornemmelser på en rasjonell måte, men har likevel lagt merke til "noe" som ikke stemmer overens med personens utsagn. Magefølelsen i mellommenneskelige situasjoner er nemlig tett knyttet opp til følelsene som oppstår i møtet med andre mennesker. Videre viser Ekmans studier at mennesker som har lang meditasjonserfaring, er mye bedre enn andre til å lese de følelsesmessige aspektene ved en situasjon. Dette forklares med at de som mediterer ofte har lykkes med å kultivere sitt eget følelsesliv gjennom meditasjonsøvelser, samtidig som de har opparbeidet seg en god indre balanse. Med kjennskap til egne følelser kommer også gode forutsetninger for empatisk innlevelse i andres følelser. Ekmans studier viser at de med lang meditasjonspraksis skårer mye høyere enn politifolk, advokater, psykiatere, tollere, dommere og Secrete Service agenter når det gjelder å gjenkjenne følelser. En slik opptrent "evne"er mellommenneskelig svært verdifull, og gir sannsynligvis også en mer riktig/troverdig magefølelse.


I dag er endelig intuisjon på pensumlisten for psykologstudenter, mange år etter psykolog og psykiater Carl Gustav Jung (1875-1961) grunnla sin teori "Jungs Typologi Indeks"hvor han forklarte hvordan de fire hjernefunksjonene; tanke, følelse, sansing og intuisjon finnes i alle mennesker, men med ulikt utfall avhengig av personlighet.


Kilder:













Comments


bottom of page