Meditasjon- veien til et roligere sinn
Det er ingen tvil om at hjernens evne til å analysere, bedømme og kommunisere har vært avgjørende for menneskets fantastiske utvikling. Men, denne intelligensen kan være et tveegget sverd. Bekymringer, negativt selvsnakk, tankekjør, angst og katastrofetanker kan bli en daglig indre dialog, med mindre vi aktivt og bevisst går inn for å arbeide med sinnets struktur. Meditasjon har vært praktisert verden over i tusenvis av år og med god grunn; det fungerer! Både Hinduismen, Buddhismen, Islam og Kristendommen bruker meditasjon i sin lære, som et hjelpemiddel for å øke bevisstheten. Med tiden har meditasjon fått mindre og mindre plass i den moderne kulturen, sannsynligvis med en økende psykisk uhelse som et resultat. For hvordan hadde den vestlige verden sett ut i dag, hvis Freuds teorier hadde utgått til fordel for buddhistisk psykologi? Hadde det vært mindre sjelelig smerte? Mer åndelighet og mindre fokus på profitt? Eller hadde instiktene våre likevel ført oss i retning av "mer, mer, mer"?
Da jeg i 2012, fant veien inn til yoga og meditasjon, var det med et eneste mål i sikte; bli frisk fra ekstrem utbrenthet. Konvensjonell medisin hadde kommet til veis ende når det gjaldt behandlingstilbud og jeg var desperat. Antidepressiva og kognitiv terapi hadde vært forsøkt, men dette ga meg ikke den lindringen jeg sårt søkte. Nå, 10 år senere er jeg overbevist om at yoga og meditasjon kan lindre flere menneskers uutholdelige smerte.
Stillhet kan være skremmende. Det er da grumset kommer til overflaten. Tankene som du har lykkes i å distrahere, stiger opp og frem, gjerne med en kraft som oppleves fullstendig overveldende. Derfor er det for mange en stor terskel å begynne med meditasjon, for en ting kan du være helt sikker på; du vil stå ansikt til ansikt med ditt indre liv, på godt og vondt. En grundig kikk bak forhenget er for mange hardt og vanskelig. Meditasjon er med andre ord ikke avslapning, her lar man ikke tankene vandre ukontrollert, men er våken og fokusert. Å trene opp mental kraft er krevende, men belønningen desto større.
Er du bevisst din indre samtale? Innholdet i disse 80.000 tankene som produserer hvert eneste døgn, hva handler de egentlig om? De fleste tanker er som en gammel grammofonplate med hakk i, de går om og om igjen,år etter år. Og er du som folk flest, er 80% av tankene negative. Sinnet vårt er fullt av tanker og impulser som flyver hit og dit. Som baksende og skrikende apekatter som hopper fra gren til gren, uten stans, og ute av kontroll. Men, når du skaper en intensjon, en klar tanke, en beslutning, settes sinnet i en annen form for bevegelse. Og når du gjentar denne bevisste bevegelsen hver dag, så vil retningen, sporene i hjernen blir sterkere og tydeligere. Du fokuserer, og på den måten samles sinnet, og apekattene blir roligere.
Meditasjonslæreren Jiddu Krishnamurti mener at våre mentale forestillinger bygger opp tankekonstruksjoner som i seg selv blir roten til våre problemer. Vi kategoriserer; bra eller dårlig, riktig eller galt stygt eller pent. Noe som fører til at vi igjen blir dratt videre inn i tankerekker som omhandler hvordan vi kan løse disse problemene. En evig runddans, bort fra her og nå, og inn i potensiell lidelse. Men hva om vi kunne slippe tanker og forestillinger? Slutte å ta dem så seriøst? Møte virkeligheten med sanser istedetfor tanker? Tenk så deilig! Stillhet i sinnet.
Så, hvordan kan du temme dine apekatter, ditt "monkey mind"?
Her kommer de fysiske yoga-øvelsene (asanas) og pusteteknikkene inn i bildet. Historisk sett var yoga en slags oppvarming til meditasjon, øvelsene fikk indre uro til å forlate kroppen, og dermed ble det lettere å konsentrere seg under den avsluttende meditasjonen. Pusteøvelsene var også med å forankre oppmerksomheten, slik at ytre stimuli ikke lenger opptok like mye plass. Det finnes tusenvis av ulike meditasjonsteknikker, men essensen i de fleste øvelsene, går ut på å bringe sinnet varsomt tilbake til fokuspunktet, hver eneste gang tankene vandrer avgårde. Dette kan høres latterlig enkelt ut, men for et sinn som normalt sett beveger seg raskt og uhemmet fra det ene til det andre temaet, er det en stor overgang. Derfor bør du begynne i det små, med korte, hyppige intervaller, 5-7 minutter om gangen. Praksisen bør utøves hver dag, å starte og avslutte dagen med meditasjon er en god rutine. Etterhvert kan du øke lengden på økten, per i dag mediterer jeg 30 minutter sammenhengende, noe jeg har gjort daglig de fem siste årene. Meditasjon har for meg vært som en vidundermedisin, både tanker og nervesystem er i bedre balanse, og livskvaliteten som kronisk syk har økt mange hakk. Jeg kan faktisk ikke forestille meg et liv uten å meditere, og selv om jeg kanskje aldri oppnår opplysning som Buddha selv, gleder jeg meg over de små dryppene med stillhet, og alle de mentale fordelene praksisen gir.
Flere tips for å komme i gang finner du her:
Kilder:
Meditasjon- veien til deg selv (2022) Audun Myskja
Comments