top of page

Vitaminer- mer enn kostbar urin?

Mange ernæringsfysiologer (og Helsedirektoratet) mener at vi får i oss det vi trenger av vitaminer og mineraler fra et vanlig kosthold. Andre mener at jorden er så utarmet, at også mennesket blir skadelidende. Drikkevannet vårt er tilsatt kalk, og melken vitamin D, men er det nok?

Til tross for kostråd som 5 om dagen, masse grove kornsorter og ingen alkohol, viser kassalappen at 60% av det vi handler på butikken er ultraprosseserte varer. Kort oppsummert; , næringsfattig, usunt plantefett, sukker og lange køer på polet. I tillegg kan det være greit å huske på at referanseområdet som benyttes er basert på et gjennomsnitt av den "friske" befolkningen i Norge. Dermed er referanseverdiene kun et utsnitt, en normal, men ikke noe som nødvendigvis representerer optimal helse. Et eksempel er referansen for vitamin D. Da jeg studerte sykepleie for under 10 år siden, var det i følge medisinsk litteratur gunstig med et nivå over 50 nmol/L, i dag er dette endret til 75 nmol/L. Årsaken var nettopp den, at selv om befolkningen normalt hadde under 50 nmol/L, viste det seg å være under det som ga god helse. Andre land vil derfor kunne ha ulike referanseområder, basert på hvor friske eller syke innbyggerne er.


Ingenting kan ersatte et balansert kosthold og en sunn livsstil, men sannheten er at de færreste lever på denne måten. I tillegg vil genetiske faktorer og tarmhelse spille en stor rolle for hva du trenger og hvor godt opptaket ditt er. Nøkkelen til god helse er sjelden å finne i en pille...


Selv om min mormor (f.1920) hadde færre matvarer å velge i, var maten kortreist og uten smaksforsterkere, sprøytemidler, konsistensmidler, mystiske planteoljer og diverse andre kjemiske forbindelser. Potetene kom fra eget jorde, gjødslet med kumøkk. Kjøttet kom fra grisene i låven og melken fra kua i fjøset. Dyrene gikk utendørs når det var mulig, og fikk verken kraftfôr eller antibiotika. Eplene ble plukket om høsten, den sjeldne og eksklusive appelsinen var forbeholdt julen, og i følge Life inneholdt den 80% mer C-vitamin da, enn det den gjør nå. I tillegg fermenterte, bløtla, tørket, syltet og konserverte man det som var i sesong. Ofte med den bivirkning at næringsstoffene var lettere tilgjengelige for opptak i tarmen. Min mormor holdt seg slank og frisk, nesten helt til det siste. Det var ironisk nok da hun flyttet på eldrehjem og fikk servert kosten fra storkjøkken at hun utviklet diabetes type 2. Også min farmor (som fortsatt lever) har kun fått utfordringer med helsen nå helt på det siste. Med andre ord er kvinnene som jeg har arvet mitt genmateriale fra, sannsynligvis ikke årsaken til min middelmådige helsetilstand.


Det er sjelden at alle ekspertene er enige. Men, å ta vitamin D tilskudd i alle måneder med r- i, at veganere bør supplere med vitamin B12 ,og at folat ved graviditet og amming er gunstig, er en etablert sannhet her til lands. For alle oss andre er det en jungel av tilbud og råd, i alt fra aviser, ukeblader og reklame på skjerm. Personlig, så prøver jeg alltid, så godt det går, og luke vekk støyen for å se om det finnes noe som jeg ummidelbart anser som fornuftig. Spinat som har reist den lange veien fra Spania, må nødvendigvis ha tapt noe på veien. Grønnsaker, frukt og bær som har blitt sprøytet mot skadedyr og sykdommer, har nødvendigvis mistet noe av sitt naturlige forsvar. Fisk og dyr som daglig får antibiotika og veksthormoner i kraftfôret, har en annen tarmflora (som påvirker immunforsvaret) og fettsammensetning enn dyr som spiser det de evolusjonert alltid har spist. Wasa knekkebrød mottoet er som følger; "du blir det du spiser". Det er et hav av forskjell mellom å overleve og leve, for planter, dyr og mennesker.


Nå anses jo ikke jeg som den friske delen av befolkningen, og dermed blir ikke mine målinger tatt med som gode referanser for normalen. Likevel ser jeg mye friskere ut, enn veldig mange. Jeg spiser henholdsvis økologisk, har eget drivhus, baker egne surdeigsbrød og spiser kjøtt fra dyr som har beitet utendørs. Og likevel klarer jeg ikke å dekke opp vitamin og mineralnivået mitt. Jeg tar daglig multivitamin, B-vitaminer, D-vitamin, magnesium, elektrolytter, Omega 3 og diverse urtepreparater. Elektrolytter har for meg vært en helt essensiell puselspillbit i prosjekt "bli bedre". Noe annet kan være din mangel. Her er det prøving og feiling som må til, men vær obs på at visse vitaminer og mineraler kan overdoseres og opptaket vil kunne variere. "No size fits all".


Kilder:





Comments


bottom of page