Oppmerksomhetskrisen
Har du lagt merke til hvordan blikket ditt tenderer til å flakke over tekster? At lange setninger nesten er en umulighet? Du skumleser, prøver å hente ut essensen på kortest mulig tid? Og bøker, som tidligere gjorde at du havnet i flyt, nå kan oppleves som stressende?
Du kan i stor grad takke smart-telefonen din og techgjengen i Silicon Valley. Menneskehjernen har blitt studert, mønstre kartlagt og belønningssentre hacket. Oppmerksomheten har blitt en ny internasjonal valuta, og i en verden hvor alle kjemper om å beholde den lengst mulig, ender du opp som taperen.
På en måte er jeg litt heldig. Som EMF- sensitiv får jeg ekstremt hodepine når jeg surfer på mobilen. I løpet av et døgn er jeg maks 30 minutter innom 4G, fordelt utover korte intervaller. Resten av tiden er telefonen enten på flymodus, eller kun åpen for å ringe ut eller inn. På en videregående skole i Østfold fikk elevene i oppgave å kartlegge mobilbruk som et prosjekt i naturfag, og resultatene var oppsiktsvekkende. Den nyutdannende læreren Fredrik Øienstad fikk lov å ta en skjermdump for å publisere resultatet på Facebook. Snittet var på 6 timer og 29 minutter per dag. 45,5 timer i uken. Henholdsvis var ungdommene på SoMe; Tik Tok (ca. 14 timer) og Snapchat (ca. 12 timer) per uke. En av elevene brukte hele 29 timer i uka kun på Snapchat! Dette er tid med mye negativ og meningsløs input. Tid som kunne vært brukt til sosiale møter i det virkelige liv, hvor vi ser hverandre i øynene, ler og føler oss som en del av flokken. Noe som ungdommer sårt trenger, spesielt etter to år med pandemi og sosial isolasjon.
Det er på høy tid at vi stiller utviklerne og eierne av disse appene til veggs. Apper som kun er konstruert for et formål; holde fast oppmerksomheten din, slik at du blir eksponert for mest mulig reklame, og de tjener mest mulig penger. Det er et så skittent spill, at det gjør meg kvalm. Flere generasjoners psykiske og fysiske helse står på spill, vi kan ikke lenger kun legge ansvaret over på den enkelte forbruker. Vi er maktesløse mot de store kreftene av hjerneforskere og programutviklere som har et mål for øyet; profitt.
Fra 2003-2011 økte antall ADHD diagnoser i USA med 43% totalt, og med 55 % hos unge jenter. I dag har 13% av ungdommer i Amerika denne diagnosen, mot 3-5% hos norske barn under 18 år. I 2006 lå Norge på verdenstoppen når det gjaldt bruk av medisiner mot ADHD. Sykdommen regnes som en nevrobiologisk utviklingsforstyrrelse med uttalt konsentrasjonssvikt, uro, rastløshet og impulsivitet. Når det gjelder voksnes oppmerksomhetsproblemer, er vi ofte raske til å se sammenhengen mellom uttalt bruk av teknologi, stress og søvnmangel. Men når det gjelder barn, så har vi en tendens til å lene oss mot en historie om en medfødt, biologisk defekt. Når helsesykepleiere nå, etter smarttelefonen fant veien ned i alles lommer, opplever en strøm av ungdommer som klager på at de ikke evner å holde oppmerksomheten mer enn noen få minutter om gangen (og de er ikke alene, en vestlig kontorarbeider evner å holde fokus i 47 sekunder). Da bør varsellampene våre lyse, (det burde de gjort for lenge siden). Og med tanke på at hjernen vår er plastisk og etablerer spor og vaner, så er det ikke urimelig å trekke en slutning om at telefonen faktisk kan gi ADHD symptomer. Men kanskje vi voksne også er så avhengig av skjermen, at vi aksepterer at det unormale blir normalt, bare for å uforstyrret kunne scrolle videre? Bare for å påpeke det åpenbare; selv om "alle andre" gjør noe, er det ikke nødvendigvis hverken bra eller riktig.
Ekstreme krefter, krever ekstreme tiltak.
¤ Alle har sannsynligvis et ønske om å selv ha styringen over egen oppmerksomhet. Men, nå som vi vet hvilke avanserte strategier som tas i bruk for å stjele fokuset ditt, er det nødvendig å ikke kun stole på egen viljestyrke og disiplin. Mobilen må utenfor rekkevidde, litt som godteriet jeg har i kjelleren istedetfor på kjøkkenet. Låst inne, slik at det er vanskelig å gi etter for fristelsen. Har du hørt om kSafe? En plastbok med tidinstillt ur. Du låser mobilen i den, i alt fra 15 minutter til to uker. Eneste måten å få telefonen ut før tiden, er å knuse boksen. Det finnes også en app som heter Freedom som kan lastes ned på laptopen, som kobler deg av nett så lenge du vil.
¤ Tidligere har jeg skrevet om det å finne aktiviteter som gjør at du kommer inn i flyt. Å lete etter flyt er langt mer effektivt enn å skamme seg over manglende egenkontroll og fortsette å surfe med klump i magen.
¤ Inngå en avtale med en venn om å logge av for en periode. Informer gjerne dine andre mer perifere bekjentskaper gjennom SoMe kanaler, om at du blir borte fra nettet en stund, feks. at du kun vil være tilgjengelig èn time per dag i sommerferien. Terskelen for å gå inn i Twitre eller legge ut bilder på Snapchat vil da bli mye høyere, tatt i betraktning at "alle" ser at du likevel ikke klarte å holde deg unna.
¤ Verdsett øyeblikk hvor tankene vandrer uten mål og mening. Sett deg ved havet, uten å ha med telefonen, se utover; bare glo. Gå en tur, uten distraksjoner. Det er når du lar tankene drive , at du begynner å tenke over fortiden, planlegge fremtiden og ser sammenhengen mellom ting. Ofte kommer gode idèer til på denne måten.
¤ Søvnmangel gjør det lettere å gi etter for fristelser. Også når det gjelder å scrolle på SoMe. Ingen skjerm de siste to timene før leggetid. Lyset av innen kl 22:30.
¤ La barna leke fritt, uten en plan utformet av de voksne. De trenger verken å være styrt, overvåket eller innesperret. Jo mer frilek, desto sterkere grunnlag for fokus og konsentrasjon.
¤ Oppmerksomhetsmeditasjon; https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/2009-og-eldre/oppmerksomhetstrening-og--stressmestring.pdf
Kilder:
Stjålet Fokus (2022) Johann Hari
Comments